Split, Pula, Opatija, Vis, Makarska, Supetar, Šolta i Lošinj šalju poruku – More, plaže i obale su 100% naše!

ZPDML-Bacivice-Udruga-Sunce-mirno-okupljanje

Mirno okupljanje u Splitu protiv Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (ZPDML) organiziralo je Sunce u suradnji s inicijativom Javno je dobro s ciljem zahtijevanja hitnog povlačenja zakona iz saborske procedure i izrade novog Prijedloga ZPDLM koji će zaštititi okoliš i osigurati 100% naše – more, plaže i obale!

Tražimo da se Zakon uskladi sa strategijama koje je donijela Republika Hrvatska za zaštitu okoliša!

– Upozoravamo na ignoriranje obveze poštivanja principa zaštite okoliša u cjelokupnom  tekstu prijedloga ovog akta. Ignorirati potrebu zaštite mora i obale, a isticati aspekte korištenja, vraća nas unazad u povijest sigurnih 20, ako ne i više, godina. Nedopustivo je u trenutku kada sama RH donosi cijeli niz strategija i inih planskih dokumenata koji nameću zeleni razvoj, održive principe i potiču nas da ozelenimo naše ideje, da jedan prijedlog zakonodavnog akta predviđa iskorištavanje najvećeg prirodnog resursa RH, bez dovoljno mehanizama i garancije očuvanja – rekla je Ivana Krstulović, voditeljica Odjela okolišnog prava Sunca.

Koliko je zaštita okoliša marginalizirana govori i činjenica neuključivanja predstavnika okolišnih udruga u Radnu skupinu za izradu prijedloga novog Zakona. Ukoliko Sabor prihvati naš zahtjev i povuče prijedlog Zakona iz saborske procedure ustrajemo u traženju uključivanja predstavnica Zelenog foruma u Radnu skupinu za izradu novog prijedloga.

Tražimo da nasipavanje i dohrana postanu iznimno dopuštene radnje, a ne pravilo!

– Sunce već godinama prima pozive na Zeleni telefon zbog preizgrađenosti i nasipavanja obale te zagovara potrebu poboljšanja trenutnog zakonskog okvira. U praksi su se izrazito opasnima pokazali nasipavanje i dohrane materijalima s primjesama zemlje i materijalima koji prirodno nisu zastupljeni na lokaciji – naglasila je Hajdi Biuk, pravnica Sunca.

Novim prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nasipavanje i dohrana napokon se zakonski reguliraju. No, odredbe su sklone različitom tumačenju, a nasipavanje koje je zakonom nedopušteno, ipak se dozvoljava u mnogim različitim oblicima i bez dovoljno precizne regulacije i nadzora. Kako bi izbjegli zlouporabu i široko tumačenje Zakona, potrebno je Zakonom i podzakonskim aktima dodatno regulirati ova pitanja.

Sunce već dugi niz godina naglašava kakvu nepovratnu štetu sva sezonska nasipavanja i dohrane kumulativno čine za morski biljni i životinjski svijet. Iz tog razloga, tražimo da Zakon da prednost projektiranju plaža koje ne zahtijevaju kontinuirane dohrane. Nasipavanje je potrebno tretirati kao iznimno dopuštenu radnju kada je ona nužno potrebna – dodala je Andrea Tvrdić, pravnica Sunca.

Ovim mirnim okupljanjem 100% naše Sunce i Splićani pridružili su se Puli, Opatiji, Visu, Makarskoj, Supetru, Šolti i Lošinju koji podržavaju napore povlačenja zakona iz saborske procedure.

U Zagrebu, 2. veljače u podne, planira se prosvjed na Markovom trgu – 100% naše organiziran od strane Građanske inicijative Javno je dobro. Prosvjed će se održati u suradnji s različitim inicijativama i udrugama širom Hrvatske, posebno iz zajednica duž Jadrana. Više informacija pronađite u njihovoj Facebook grupi i pridružite se prosvjedu.

Tagovi: