Učenici žele doprinijeti, a škole se aktiviraju – službeno smo započeli projekt VolonTERRA na kick-off sastanku

sunce-banner-prezentacija

U sklopu projekta VolonTERRA – Aktivne škole pokreću promjene! Sunce i Permakultura Dalmacija održali su kick-off sastanak. Sastanak je okupio predstavnike odgojno-obrazovnih institucija Splitsko-dalmatinske županije kako bismo pronašli školu koja će biti projektni partner i zajedno doprinijeli razvoju građanskih i socijalnih kompetencija mladih u Hrvatskoj.

Projekt kao prilika za provođenje međupredmetnih tema

Podsjetimo se kratko ciljeva ovog projekta. Mladi u Hrvatskoj često nemaju dovoljno razvijene građanske i socijalne kompetencije potrebne za aktivno sudjelovanje u društvu. Stoga, projekt VolonTERRA želi osnažiti škole i dati im potrebne alate, naročito njihovim učiteljima, za samostalno provođenje aktivnog građanstva za okoliš i održivi razvoj. Dugogodišnjom suradnjom s odgojno-obrazovnim djelatnicima uočili smo kako oni često nemaju dovoljno vremena, ali ni resursa, za provođenje međupredmentih tema.

Pedagoginja Fadila Zoranić iz Osnovne škole Spinut izrazila je podršku projektu, ističući priliku za škole da formalno osnuju volonterske klubove te ujedine akcije vezane uz međupredmetne teme, posebice održivi razvoj.

S obzirom na obveze prema kurikulumu za sudjelovanje u organizaciji međupredmetnih tema, ovakvi projekti dobar su resurs za izvršenje te obaveze. Sudjelovanje u projektu prilika je za sve škole da se educiraju za provođenje međupredmente teme održivog razvoja. istaknula je Fadila Zoranić, pedagoginja iz OŠ Spinut.

Međupredmetne teme, kako ih propisuje hrvatski kurikulum, igraju ključnu ulogu u obrazovanju jer pridonose razvoju sveobuhvatnih kompetencija kod učenika, nadilazeći granice pojedinih predmeta. Upravo međupredmetna tema Održivi razvoj priprema učenike za prikladno djelovanje u društvu radi postizanja osobne i opće dobrobiti kroz tri dimenzije održivosti – okolišnu, društvenu i ekonomsku održivost.

Suradnja učenika, učitelja, ali i roditelja!

Edukatorica Miranda iz Sunca naglasila je kako je motivacija za ovaj projekt iskustvo na prošlim projektima Sunca na temu volontiranja. Naime, učenici koji su volontirali na projektima Sunca izrazili su svoje zadovoljstvo mogućnošću pridonošenja zajednici.

Pokazalo se da svak’ ima nešto za doprinijeti, a na kraju puno dobije nazad. – istakla je Miranda.

S druge strane, Marin Kanajet iz Permakulture Dalmacija istaknuo je kako je ovaj projekt prilika da se aktivno uključe ne samo učenici i učitelji, već i roditelji.

Imamo partnersku školu!

Kick-off sastanak postavio je temelje za uspješnu provedbu projekta, a partneri su optimistični za ostvarivanje projektnih ciljeva. Po završetku kick-off sastanka, Sunce je zaprimalo prijave te, nakon pregledane dokumentacije i u skladu sa zahtjevima projekta, odabralo partnersku školu – OŠ Brda.

Podsjećamo kako, uz predstavnike OŠ Brda, 20 predstavnika odgojno-obrazovnih institucija Splitsko-dalmatinske županije može sudjelovati u programu unaprjeđenja znanja, vještina i kompetencije za vođenje kluba volontera u području obrazovanja za održivi razvoj i unaprijeđenja ekološke odgovornosti u školskom sustavu.

A ako želite i vi sudjelovati na edukacijskim modulima već ove jeseni, javite nam se na [email protected].

Tagovi: