Očuvanje prirode i bogata raznolikost spojene u održivom skladu – VERA kick-off

VERA-zajednička-slika-partneri

Prva zajednička aktivnost projekta VERA s talijanskim partnerima organizirana je od 24. do 25. listopada u Italiji. Partneri Općina Larino, Udruga Permakultura Dalmacija, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i I giardini di Pomona, iz Italije i Hrvatske, okupili su se u gradu Ostuni na kick-off sastanku. Nakon upoznavanja partnera zajednički smo dogovorili predstojeće aktivnosti u sklopu radnih paketa:

  • Prekogranična razmjena i obuka o održivim poljoprivrednim modelima i praksama
  • Pilot-akcija za uključivanje lokalne zajednice u očuvanje poljoprivredne biološke raznolikosti.

U provedbi aktivnosti priključit će nam se nastavnici i učenici Srednje škole Braća Radić, Kaštel Štafilić, i OŠ Ostrog, Kaštel Lukšić. Dvije predstavnice sudjelovale su s nama i na prvoj aktivnosti u Italiji.

Drugi dan posvetili smo posjetu botaničkom vrtu I giardini di Pomona, koji je osnovao Paolo Belloni davne 1994. godine. Vrt je smješten u Cisterninu, na 10 hektara organski upravljanje zemlje, gdje se očuvanje prirode i bogata raznolikost spajaju u održivu skladu. U vrtu ima više od tisuću sorti drveća, uključujući povijesne sorte i rijetke biljke.

Glavna zbirka posvećena je smokvama i ima ih preko 600: afganistanske smokve, bosanske, fracuske, portugalske, talijanske i dr. Kao takva jedna je od najvažnijih kolekcija u Europi i na Mediteranu, što se tiče kvalitete i raznolikosti. Zahvaljujući ovom projektu, zbirka će se nadopuniti i hrvatskim primjercima.  

Projekt VERA financiran je u sklopu Interreg Italija-Hrvatska 2021./2027. (PRIORIT AXIS 2 – Zeleno i otporno zajedničko okruženje).

Tagovi: