Održana radionica „Pronalaženje poslovnih ideja i razvijanje modela poslovanja“

Udruga Sunce Split u četvrtak, 6. svibnja, organizirala je drugu od pet radionica za učenike i nastavnike tri partnerske srednje škole: Srednja škola Braće Radić, Gimnazija održivog razvoja i Obrtno-tehnička škola.

Radionice su dio projekta „Održiva učenička poduzeća u hrvatskim srednjim školama – zelena poduzeća promiču održivo poduzetničko razmišljanje i djelovanje  mladih ljudi u Hrvatskoj“ koji Udruga Sunce provodi u suradnji s njemačkim partnerima Deutsche Gesellschaft für Umwelterziehung, pod financijama njemačke zaklade za zaštitu okoliša The Deutsche Bundesstiftung Umwelt.

Cilj je radionica pomoći učenicima u razvoju poslovne ideje koju će, u partnerstvu jedni s drugima, uspješno provesti u sklopu (za dvije škole novonastalih) učeničkih zadruga.

Radionica se održala uživo uz on-line sudjelovanje partnera na projektu: mentora iz Cidranija, Nike i Bruna te Blanke Horvat iz Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva.  Ukupno 23 sudionika (16 uživo, 7 putem Zoom platforme) u malim su timovima radili na pronalaženja poslovnih ideja i razvijanju modela poslovanja. Uz izlaganja studentica (Sustainable bussines canvas, Marketing) i studenta (Korištenje društvenih mreža) na samoj radionici priključila nam se i Jasminka Turina Luketić, voditeljica Učeničke zadruge „Klečka čarolija“ koja djeluje kao dio Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana u Ogulinu s izlaganjem Marketing proizvoda učeničkih zadruga – ključ uspješnosti rada učeničke zadruge.  

U cijelom procesu razvoja poslovnog modela učenici i nastavnici imali su, i imat će, pomoć i podršku dvije studentice studenta Ekonomskog fakulteta  i jednog studenta Filozofskog fakulteta u Splitu u sklopu prakse društveno-korisnog učenja i „Social innovators“ projekta. Društveno-korisno učenje kao princip učenja nije novina Udruzi Sunce, s obzirom na to da se njegovi modeli u suradnji sa Sveučilištem u Splitu primjenjuju još od 2015. godine.

Sama radionica održala se u novootvorenom inkubatoru Spinit – mjestu na kojem splitski studenti imaju mogućnost uz mentorstvo profesora razviti i testirati svoju poslovnu ideju. U ovom simboličnom okružju, naši učenici i nastavnici nastavljaju stjecati nove vještine i kompetencije, a ako Vas zanima kako će se priča dalje razvijati pratite našu mrežnu stranicu i društvene stranice Udruge Sunce (Facebook i Instagram).

Tagovi: