Održana radionica „Održivo učeničko poduzeće – karakteristike i struktura“

Udruga Sunce Split u petak 19. ožujka organizirala je prvu iz seta od pet radionica za učenike i nastavnike tri partnerske srednje škole: Srednja škola Braće Radić, Gimnazija održivog razvoja i Obrtno-tehnička škola.

Radionice su dio projekta „Održiva učenička poduzeća u hrvatskim srednjim školama – zelena poduzeća promiču održivo poduzetničko razmišljanje i djelovanje  mladih ljudi u Hrvatskoj“ koji Udruga Sunce provodi u suradnji s njemačkim partnerima Deutsche Gesellschaft für Umwelterziehung, pod financijama njemačke zaklade za zaštitu okoliša The Deutsche Bundesstiftung Umwelt.

Cilj je radionica pomoći učenicima u razvoju poslovne ideje koju će, u partnerstvu jedni s drugima, uspješno provesti u sklopu (za dvije škole novonastalih) učeničkih zadruga.

Radionice su se održale pod stručnim vodstvom mentora iz Cidranija, Nike i Bruna – tima koji stoji iza novog hrvatskog koncepta zdravog življenja. Raznim participativnim metodama 17 učenika i nastavnika promišljalo je o osobnim motivima, kvalitetama i smjerovima u kojima se žele razvijati kako bi na kraju došli do jedinstvenog, zajedničkog proizvoda.

U cijelom procesu razvoja poslovnog modela učenici i nastavnici imali su, i imat će, pomoć tri studenta Ekonomskog fakulteta  i Filozofskog fakulteta u Splitu u sklopu prakse društveno-korisnog učenja i „Social innovators“ projekta. Društveno-korisno učenje kao princip učenja nije novina Udruzi Sunce, s obzirom na to da se njegovi modeli u suradnji sa Sveučilištem u Splitu primjenjuju još od 2015. godine.

Sama radionica održala se u novootvorenom inkubatoru Spinit – mjestu na kojem splitski studenti imaju mogućnost uz mentorstvo profesora razviti i testirati svoju poslovnu ideju. Inkubator ima više od 2500 metara četvornih koji uključuju 26 modularnih ureda, coworking prostor s 45 radnih mjesta, tri ureda za poduzetničke potporne institucije, ured za akceleratorski program, hardware laboratorij, devet prostorija za sastanke, četiri kuhinje, pet društvenih prostorija, prostor za rekreaciju i tri konferencijske dvorane.

U ovom simboličnom okružju, naši učenici i nastavnici stekli su nove vještine i kompetencije, a ako Vas zanima kako će se priča dalje razvijati pratite našu mrežnu stranicu i društvene stranice Udruge Sunce (Facebook i Instagram).

Tagovi: