Kraj priče o projektu “Marine Litter Free Dalmatian Island”

djeca-plaza-kaic-otpad

U sklopu Marine Litter Free Dalmatian Island projekta udružili smo snage s udrugama Novi otok i Miki Trasi na Korčuli kao i Osnovnom školom Pučišća na Braču i vrijedno radili na problematici onečišćenja otpadom iz mora.

Početak projekta i jedne lijepe suradnje

Kako bi se upoznali s problematikom i vidjeli mogućnosti uključivanja u aktivnosti Sunca, projekt smo započeli webinarom o praćenju sastava i količine otpada iz mora. Sudjelovali su predstavnici različitih institucija, odnosno organizacija, kao zainteresirani potencijalni partneri. Kako bi doprinijeli očuvanju mora i obale dogovorena je zajednička organizacija minimalno jedne akcije čišćenja u lokalnoj zajednici, potpisivanje Sporazuma i provedba monitoringa otpada iz mora.

skola-matea-taras-ucionica-ucenici-otpad-iz-mora-prezentacija-monitoring
Autor: Andro Rudan

Borba protiv otpada iz mora akcijama čišćenja i edukacijom

Svaki kilogram otpada manje u moru korak je bliže našem cilju – čišćem i zdravijem Jadranu. Tako smo organizirali čak četiri akcije čišćenja na tri različita otoka (Drvenik veli, Korčula i Brač) te ukupno prikupili preko 300 kilograma različitog otpada. Osim rada na terenu, održali smo dvije edukacijske radionice o otpadu u moru u Osnovnoj školi Pučišća i Osnovnoj školi Vela Luka.

Zagovaranje za bolju budućnost

Za djelatnike i ostale zainteresirane otočke dionike, organizirali smo i dvije komunikacijsko-zagovaračke radionice. Cilj tih radionica bio je pomoći lokalnim udrugama da razviju znanja i vještine kako bi što vjernije informirali javnost o trudu i zalaganju za okolišno-odgovorno ponašanje svoje lokalne zajednice.

Kao zajednički odgovor na stanje na terenu kojemu smo svjedočili tijekom provedbe projekta, izradili smo poster Naše misto bez otpada. Posterom želimo podignuti svijest lokalne zajednice o onečišćenju otpadom kako bi, za početak, svaki pojedinac stekao predodžbu razmjera onečišćenja i krenuo mijenjati svoje svakodnevne navike, a potom utjecao i na ostale. Udruge Novi otok i Miki Trasi na Korčuli kao i Osnovna škola Pučišća na Braču oglasili su poster na mjesnim oglasnim pločama unutar svojih lokalnih zajednica. Osim toga, poster smo objavili i na društvenim mrežama kako bismo osvijestili širu javnost ovom gorućem problemu.

Na samom kraju projekta, otočani su poslali dopise svojim lokalnim vlastima i istaknuli potrebu za smanjenjem korištenja jednokratne plastike kao jedno od najučinkovitijih načina za djelovanje. U Pučišćima su predložili donošenje mjera koje doprinose ograničavanju korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda, kao i o provođenju informativno-promotivne kampanje. U Veloj Luci založili su se za redovite edukacijske radionice, poboljšanje infrastrukture za adekvatno gospodarenje otpadom te pojačanu regulaciju i inspekciju. U cilju zajedničkog rješavanja problematike, slanjem dopisa uključili smo ključne dionike poput lokalne samouprave, lokalne komunalne djelatnosti, ali i turističke zajednice.

Iskustvo studenta kao aktivnog sudionika

Borna, student Ekonomskog fakulteta u Splitu, pridružio se projektu programom društveno-korisnog učenja. Uz podršku Sunca, Borna je organizirao čišćenje plaže u Pučišćima. Kako se Borna snašao, koliko je teško bilo organizirati akciju čišćenja te je li zadovoljan, pročitajte u nastavku.

Kako je došlo do tvog priključivanja projektu?

Priključio sam se projektu Marine Litter Free Dalmatian Island potpuno slučajno. Naime, preko programa društveno korisnog učenja na Ekonomskom fakultetu, došao sam u kontakt s udrugom Sunce. Udruga Sunce pružila mi je slobodu da se angažiram kako želim uz njihovu podršku. Tom suradnjom, odlučio sam se priključiti projektu i s Mateom Taraš iz udruge Sunce krenuo sam s organizacijom čišćenja plaže u Pučišćima na otoku Braču.

Kako si osmislio i proveo željene aktivnosti?

Nakon dosta dogovaranja i brainstorminga kako ćemo realizirati projekt, napokon smo se dogovorili s osnovnom školom i uspjeli provesti naš plan. Prvi korak je bio napraviti promotivni materijal kojim ćemo uključiti ljude iz lokalne zajednice, a zatim su nam se priključili volonteri iz Splita. Na dan održavanja akcije čišćenja priključila su nam se djeca iz Osnovne škole Pučišća.

Koliko si zadovoljan projektom?

 Projekt je prošao uspješno – skupili smo preko 100 kg otpada i naučili djecu važnosti razvrstavanja otpada. Drago mi je što smo doprinijeli čišćem okolišu za mještane Pučišća. Ovo me iskustvo ispunilo zato što sam vidio koliko je zajednički rad važan za postizanje ciljeva. Uvidio sam koliko je važno angažirati se i aktivno doprinositi svojoj zajednici, a također sam stekao vrijedne organizacijske i komunikacijske vještine.

Što bi izdvojio kao ključno u kontekstu tvog sudjelovanja u projektu?

Ovim projektom naučio sam koliko je važna suradnja, kako s lokalnim vlastima i školama, tako i s volonterima i kolegama iz udruge. Sve u svemu, ovo je bilo izuzetno ispunjavajuće iskustvo koje bih rado ponovio. Moram se zahvaliti ravnatelju i kućnom majstoru osnovne škole koji su nas vozili brodom i automobilom do teže dostupnih plaža, kao i djeci iz OŠ Pučišća koja su nam neumorno pomagala da očistimo plaže.

Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su doprinijeli uspjehu projekta, posebno Osnovnoj školi Pučišća, udrugama Novi otok i Miki Trasi i vrijednim volonterima kao i studentu Borni. S nestrpljenjem iščekujemo neke nove prilike za suradnju.

Tagovi: