U Komiži predstavljen projekt LIFE Artina – Mreža za očuvanje morskih ptica

U utorak, 17.12.2019., u Kulturnom centru Ivan Vitić u Komiži na otoku Visu održano je predstavljanje projekta LIFE Artina – Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu.

Zrinka Jakl iz Udruge Sunce posjetitelje je upoznala s glavnim informacijama te predstavila ciljeve i aktivnosti projekta, posebice one vezane uz ribarstvo, dok je Sven Kapelj iz Udruge Biom sudionike upoznao s vrstama kojima se projekt bavi – sredozemnim galebom, kaukalom i gregulom te prijetnjama u njihovu očuvanju.

Kako je prilov, odnosno slučajni ulov jedinki morskih ptica prilikom ribolova jedna od mogućih prijetnji u očuvanju tih rijetkih ptica, u suradnji s kolegama s Instituta Ivo Pilar iz Zagreba provedeno je anketiranje komiških ribara u svrhu istraživanja međusobnih utjecaja ribara i morskih ptica. Cilj istraživanja je razumjeti i procijeniti glavne negativne utjecaje na populacije morskih ptica na kopnu i na moru te definirati aktivnosti koje će ih ublažiti.

Hvala svim sudionicima, prvenstveno komiškim ribarima koji su se odazvali i s nama podijelili vrijedne informacije s terena te Gradu Komiži i  Geoparku Viški arhipelag na podršci u organizaciji predstavljanja.

Projekt LIFE Artina – „Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu“ sufinanciran je sredstvima LIFE Programa Europske unije pod brojem ugovora LIFE17 NAT/HR/000594. Projekt je započeo 1. rujna 2018., a završit će 31. kolovoza 2023.

Ukupan proračun projekta: 1.921.387 €

Doprinos Programa LIFE Europske unije: 1.152.832 € (60,00% ukupnog proračuna projekta)

Projekt sufinanciraju: Ured za udruge, Vlada Republike Hrvatske

Tagovi: