Otvorena izložba “Budućnost za morske ptice”

„Budućnost za morske ptice“ naziv je izložbe otvorene u četvrtak, 1. kolovoza 2019. u lastovskom restoranu Amfora, u organizaciji partnera projekta LIFE Artina.

Izložene su fotografije triju vrsta ugroženih ptica – gregule, kaukala i sredozemnog galeba, uz popratne tekstove na hrvatskom i engleskom jeziku. Također, posjetitelji imaju priliku vidjeti koje su konkretno prijetnje u okolišu koje ugrožavaju te rijetke ptice, kao što je primjerice  fotografija plaže prekrivene plastičnim otpadom.

Organizatori su pokušali odgovoriti i na pitanja zašto se provodi istraživanje o tim pticama te zbog čega je potrebna njihova zaštita.

Na globalnoj razini opstanak ovih ptica ugrožavaju širenje predatora koji uništavaju njihova jaja i mlade (štakori), morski otpad koji zabunom koriste za hranu, buka i umjetna svjetlost koja ih ometa prilikom gniježđenja, borba za životni prostor s galebom klaukavcem, slučajan ulov u ribolovne alate, prvenstveno parangale te smanjenje količina male plave ribe  kojom se hrane.

Hrvatski albatrosi – gregula i kaukal, sramežljive su ptice, neobičnog glasanja,  duguljastih i zakrivljenih krila prilagođenih dugim letovima na jakim strujanjima zraka i vjetru. Vezuju se za legendu o grčkom heroju Diomedu. Na kopno pristižu samo radi podizanja mladih, pa ih na nenaseljenim otocima možemo vidjeti kako nezgrapno hodaju oko svojih gnijezda. Kad mladi stasaju, obje vrste otisnu se u nove pothvate, kao da jedva čekaju kad  će ponovno zaploviti iznad valova.

Sredozemnog galeba, za razliku od njegova rođaka galeba klaukavca, možemo sresti isključivo na otocima lastovskog i mljetskog arhipelaga. Stasom je manji, ali graciozni galeb neobično crvenog kljuna i tamnih očiju endem je Sredozemlja. Svega  šezdesetak parova, ponekad i  znatno manje ljetuje u Hrvatskoj, a potom se sele u južne predjele Mediterana, na sjeverozapadnu obalu Afrike, gdje provode zime. Ovdje se vraćaju, jer znaju da imaju sigurnu luku za svoje mlade i željenu tišinu koju samo razbija šum valova i pokoji zov drugih ptica.

Izložba na Lastovu otvorena je do 24. kolovoza 2019., kad će biti održana Noć albatrosa.

Projekt LIFE Artina – „Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu“ sufinanciran je sredstvima LIFE Programa Europske unije pod brojem ugovora LIFE17 NAT/HR/000594. Projekt je započeo 1. rujna 2018., a završit će 31. kolovoza 2023.

Ukupan proračun projekta: 1.921.387 €

Doprinos Programa LIFE Europske unije: 1.152.832 € (60,00% ukupnog proračuna projekta)

Projekt sufinanciraju: Ured za udruge, Vlada Republike Hrvatske

Tagovi: