Zajedno bez plastike na adventu u Starom Gradu

zajedno-bez-plastike-stari-grad-hvar

U Starom Gradu na Hvaru ovogodišnja adventska manifestacija Vrime od Božića u Storemu Grodu organizirana je bez jednokratne plastike s ciljem smanjenja onečišćenja plastikom u Jadranskom i Sredozemnom moru.

Kako bi educirali javnost o utjecaju zagađenja plastikom na morski okoliš i upoznali građane s alternativnim rješenjima za jednokratne plastične proizvode u subotu, 18. prosinca, Udruga Sunce građanima je prezentirala višekratne proizvode na Trgu Tvrdalj.

Uz pomoć kolega iz Zelene Akcije, izložili smo i dijelili zainteresiranima primjere višekratnih čaša, boca, metalnih i silikonskih slamki, pribor za jelo, torbe, ruksake i pregače za ribare. Građanima smo predstavili i alternativnu zamjenu za kašete od stiropora, inovativni spremnik za ribe koji su nam poklonili kolege iz Italije.

Pozvali smo sve prisutne građane da se pridruže našoj kampanji Zajedno bez plastike i da za vrijeme trajanja manifestacije Vrime od Božića u Storemu Grodu na sva događanja nose svoje višekratne čaše za piće.

Na jednoj kućici potroši se otprilike 100 jednokratnih čaša dnevno i u slučaju da svi koristimo višekratna rješenja, to je ušteda od 3.000 čaša po kućici. U Starom Gradu imamo 2 kućice što bi bilo 6.000 čaša manje na odlagalištima, samo ove godine.

Procjenjuje se da 80% morskog otpada dolazi iz kopnenih izvora i od aktivnosti s kopna, zbog čega Komunalno Stari Grad d.o.o. u sklopu projekta For plastic free Croatian Islands aktivno radi na implementaciji mjera održivog gospodarenja otpadom koje se temelji na principima smanji, ponovno koristi, recikliraj.

Na adventu ćete tako pronaći kante za razvrstavanje plastike, papira i komunalnog otpada. Važno je napomenuti kako biorazgradive čaše koje se koriste na adventu treba odložiti u komunalni, a ne papirnati otpad.

U morima, veliki plastični dijelovi plastike ozljeđuju, guše i često ubijaju morske životinje, uključujući zaštićene i ugrožene vrste poput morskih kornjača, a još veći problem čini mikroplastika. S edukacijskim igrama pokazali smo djeci, ali i odraslima, kako se morske životinje osjećaju kada se zapletu u ribarske mreže, a s povećalom pokušali su prebrojati mikroplastiku.

Uz prezentaciju alternativnih proizvoda organizirali smo i radionicu izrade voskomota – folija od pčelinjeg voska koju je, uz mentorstvo, vodila volonterka Udruge Sunce u okviru programa Europskih snaga solidarnost.  Radionica, namijenjena djeci i odraslima, pokazala je svim zainteresiranima kako se s lakoćom može izraditi potpuno prirodna, ekološka i biorazgradiva zamjena za jednokratne plastične i aluminijske folije.

Ovaj događaj organizran je u sklopu projekta For plastic free Croatian Islands, koji financira Beyond Med Association, a u suradnji s Gradom Stari Gradom i Komunalnim poduzećem Stari Grad d.o.o..

Građani su bili izrazito zainteresirani za projekt For plastic free Croatian Islands pa smo na licu mjesta isplanirali buduća događanja za javnost i nove radionice za vrtićku i školsku djecu.

Nositelj projekta je Udruga Sunce, a partneri su Grad Stari Grad (Otok Hvar), Općina Sali (Otok Dugi Otok) i Zelena akcija. Projekt financira Beyond Med Association.

Tagovi: