ESS osobni projekt za djecu: “Igra s otpadom”

Oslobađanje kreativnosti za održivu budućnost

piše: Aleksandra Nikoloska 

Ako me pitate kako možemo najbolje pomoći okolišu u budućnosti, rekla bih da treba krenuti od najmlađe djece. Djeca su “tabula rasa”, sve upijaju. Ako ih se od malih nogu uči o problemima s kojima se susrećemo, ne da ih rješavaju, nego da ih poznaju, onda ćemo imati dobru budućnost u kojoj će se truditi ne ponavljati iste greške.

Značaj poučavanja djece o okolišnim pitanjima

Moja ideja za ovaj osobni projekt bila je promjena uloge roditelja prema odgajateljima. Oni bi se uključili u izradu rukotvorina te kreativno i kvalitetno provodili vrijeme s djecom. Živimo u ovom “brzom” vremenu u kojem imamo sve na dohvat ruke, ali ne odvajamo vrijeme da nešto radimo svojim rukama. Naziv ovih radionica bio je “ Igra s otpadom”. Koristili smo samo rolice toaletnog papira, papir u boji, ljepilo i škare kako bismo ukazali da nije sve što bacimo smeće. Uz pomoć navedenog materijala, djeca su izrađivala lutkice pingvina, bubamar, pčele ili morskog psa.

Igra-s-otpadom-radionica-ess

Podučavanje djecu igrom

Prvo smo postavili nekoliko pitanja o važnosti čistog okoliša. Imali smo stvarno zanimljive odgovore (jedan od njih bio je da Zemlju moramo održavati zdravom). Prije nego što smo počeli s izradom, odigrali smo igru o pravilnom razvrstavanju otpada. Svatko je dobio sliku komada otpada u različitim bojama i morali su ga razvrstati u odgovarajući spremnik. Na kraju su sudionici ocjenjivali radionicu pomoću semafora u kojem su tri svjetla zapravo tri emotikona: tužni, neutralni i sretni. Sa zadovoljstvom smo primijetili da je većina djece radionicu ocijenila uspješnom označavanjem sretnog emotikona.

Sretna djeca, roditelji i zelenija budućnost

Moja razmišljanja i iskustva na ovim radionicama bila su “svježa”. Nikad prije nisam bila u ovakvom okruženju i u ovoj ulozi, ali sam uživala. U početku sam se uvijek bojala buke koju su djeca stvarala, ali kad smo počeli raditi, radili smo! Vidjela sam koliko su sretni i koliko su zainteresirani za svoju novu igračku, a neki su se i natjecali jedni protiv drugih. U nekim situacijama mogla sam vidjeti kako se, osim djece, i njihovi roditelji zabavljaju. Oni su još više radili s papirnatim rolama i proveli kvalitetno vrijeme sa svojom djecom.

Projekt “Solidarity for Green Dalmatia 2022” financiran je od strane Europske unije kroz program Europske snage solidarnosti.