Kako su počele kutije za papir?

Još 2000. godine dok su generacije koje trenutno volontiraju ili rade u Udruzi Sunce još uvijek bili djeca, članovi i članice Udruge plasirali su projekt koji je kroz godine lobiranja, inzistiranja i zagovaranja postao nacionalni trend i aktivni dio stvarnog tržišta. Svi primjećujemo i koristimo one duboke svijetlo-sive kartonske kutije za odlaganje starog papira. Svi se sjećamo kada su postavljene i kako su izgledale. Svi znamo zašto služe. Udruga Sunce je ponosna je na ovaj uspjeh.

Priča o kartonskim kutijama za prikupljanje papira počela je s idejom jednog čovjeka, našeg dragog člana i tada dugogodišnjeg eko-aktivista i profesora, pok. Tomislava Lerotića. Od njegove ideje i motivacije do nacionalnog trenda kojeg svi prepoznaju. Tomislav Lerotić je s volonterima, članovima i zaposlenicima Udruge Sunce prvi predstavio i postavio kartonske kutije za prikupljanje starog papira. Nakon razrade ideje, kutije su postavljene po Splitu, a nakon godina i godina rada na tome da se praksa prihvati u zajednici, trend se proširio po cijeloj Hrvatskoj.

Ovo je dio povijesti Udruge Sunce, veliki uspjeh i priča koja motivira i pokreće te podsjeća da su velike promjene moguće. Osim što su kutije postale trend, otvorile su i cijeli dio slobodnog tržišta koje je prepoznalo potencijal u odvojenom prikupljanju otpada. Ovom djelatnošću danas se bavi nekoliko poduzeća u RH.