Započela izrada Nacionalnog plana jačanja kapaciteta djelatnika zaštićenih područja.

Udruga Sunce u sklopu projekta ”Plan jačanja kapaciteta za učinkovito upravljanje zaštićenim područjima u Istočnoj Europi” (ProPARK/BfN) koordinira izradu Nacionalnog plana jačanja kapaciteta djelatnika zaštićenih područja. Relevantni i aktivni sudionici u području upravljanja zaštićenim područjima s posebnim interesom na temu jačanja kapaciteta okupljeni su u Radnu skupinu (Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Državni zavod za zaštitu prirode, predstavnici Javnih ustanova za upravljanje nacionalnim parkovima, parkovima prirode, kao i županijskih javnih ustanova). Uloga Radne skupine je stručni doprinos procesu izrade Plana, kao i pružanje podrške njegovom priznavanju i usvajanja od strane nadležnih institucija.
Prvi sastanak Radne skupine održan je od 11. – 12.09. u Zagrebu uz sudjelovanje 13 članova Radne skupine, projektnog tima i Udruge Sunce. Glavni ciljevi sastanka su bili sljedeći:
• analiza postojećeg stanja vezanog za edukaciju djelatnika unutar sektora zaštite prirode;
• oblikovanje glavnih pravaca i ciljeva jačanja kapaciteta za upravljanje zaštićenim područjima u Hrvatskoj.
Na kraju prvog sastanka postignut je dogovor o daljnjim koracima u razvoju plana i potencijalnim scenarijima za njegovo praktično usvajanje. Sljedeći sastanak radne skupine održat će se u ožujku 2015.