Studijski posjet Neusiedler See-Seewinkelu & Fertő-Hanság Nacionalnom parku

Studijski posjet austrijskom Nacionalnom parku Neusiedler See-Seewinkel  i mađarskom Nacionalnom parku Fertö-Hanságu organiziran je u sklopu SEA-Med projekta u periodu od 19. do 23. listopada 2015. godine. Zaposlenici i predstavnici lokalnih zajednica Parka prirode Lastovskog otočja i Telaščice okupili su se kako bi saznali više o najboljim praksama suradnje javnog i privatnog sektora u upravljanju zaštićenim područjima. Također su doznali više o razvoju parkova prirode kao destinacijama održivog turizma temeljenih na lokalnoj proizvodnji i prirodnim i kulturnim vrijednostima.
Prvi dio studijskog posjeta temeljio se na predavanjima o upravljanju posjetiteljima, očuvanju staništa, edukacijskim programima za turiste i učenike, promotivnim aktivnostima za lokalnu zajednicu i destinacijskom marketingu, djelovanju lokalne akcijske grupe za ruralni razvoj , prekograničnoj suradnji s mađarskim Nacionalnim parkom. Drugi dio posjeta obilježen je vođenim izletom u kojem su sudionici imali priliku vidjeti jedinstvene krajobraze prostranih livada i pašnjaka, slana jezera te bogatu raznolikost biljnih i ptičjih vrsta dvaju nacionalnih parkova.
Sudionici su ovaj studijski posjet ocijenili uspješnim ističući kako su stekli nova iskustva i znanja te upoznali nove ljude i potencijalne suradnike. Stoga su u mogućnosti, na osnovu prezentiranih najboljih praksi, razviti inovativne ideje te ih provesti u svojim lokalnim zajednicama.
Posebno hvala austrijskim i mađarskim prijateljima na pomoći u organizaciji studijskog posjeta.