Završen prvi ciklus radionica o odvajanju otpada za djecu i nastavnike

Završen prvi ciklus radionica o odvajanju otpada za djecu i nastavnike

U prvom ciklusu radionica za djecu i mlade u sklopu projekta „Otpad nije smeće“ Grada Splita i Udruge Sunce Split, održane su četiri tematske radionice namijenjene predškolskom i školskom uzrastu. U radionicama su sudjelovale osnovne škole Brda i Gripe, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju te Dječji vrtić Čarobni Pianino Varoš. Na svim radionicama djeci i učenicima kroz različite edukativne metode predstavljene su četiri podteme projekta: sprječavanje nastanka otpada, odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, kućno kompostiranje otpada i ponovna uporaba predmeta.

Učenici Osnovne škole Brda i Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju sudjelovali su u istim radionicama, koje su tematski bile podijeljene na tri dijela. U prostorijama Udruge Sunce mogli su vidjeti kako izgleda primjer dobre prakse u postupanju s otpadom.  Predstavljeni su im spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, kao i kućni komposter Organko.  Također, imali su priliku kroz razgovor odgovoriti na pitanja: „Koje probleme u postupanju s otpadom uočavaš u Dalmaciji?“ i „Koji su uzroci i posljedice ovih problema.

Drugi dio radionice uključivao je posjet odlagalištu otpada i reciklažnom dvorištu Karepovac, gdje su učenici imali priliku naučiti što je to reciklažno dvorište te na koji način ono u gradu Splitu funkcionira.

Učenici OŠ Brda posjetili su kompostište o kojem brinu njihovi vršnjaci iz OŠ Kamen Šine. Pod vodstvom vanjske suradnice Udruge Sunce Dade Lerotić, svi sudionici radionice skupa sa starijim kolegama iz Škole za dizajn, grafiku i održivu radnju sudjelovali  su u izradi školskog kompostišta u OŠ Brda.

U sklopu istog projekta održane su radionice u Osnovnoj školi Gripe i Dječjem vrtiću Čarobni Pianino Varoš, prilagođene nižim uzrastima. Kroz edukativne igre djeca su naučila kako pravilno odvojiti kućni otpad, a kroz izradu meduza od plastičnih vrećica osvijestili su važnost smanjenja upotrebe jednokratne plastike. Kroz „Eko-memory“ igru mogli su vidjeti kako otpad utječe na život morskih životinja, a brojne zanimljivosti naučili su kroz igru s ekosustavima.

Nakon radionica za djecu i mlade, održana je i radionica za njihove nastavnice i odgajateljice. Edukatorice Udruge Sunce predstavile su im projekt i četiri podteme projekta, kao ite programe provedenih radionica za djecu. Također, predstavljen im je

Akcijski plan za kružno gospodarstvo Europske unije i mjere koje su njime planirane te povezanost tih mjera s ciljevima Plana gospodarenja otpadom RH, kako bi kroz radionicu stekle šire znanje o tematici gospodarenja otpadom. Nastavnicama i odgajateljicama podijeljeni su nastavni materijali za rad s djecom koji uključuju priručnik s participativnim metodama rada te edukacijski programi na temu otpada prilagođeni predškolskom i školskom uzrastu.

S novim radionicama za djecu i mlade te njihove nastavnike nastavljamo na jesen. Pratite nas ponovno u novoj školskoj godini.

 

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET