Zavirite u naš volonterski kutak – Veljan Parizov

Zavirite u naš volonterski kutak – Veljan Parizov

Otkad je Udruga Sunce Split postala domaćin Veljanu Parizovu, EVS volonteru iz Makedonije u studenom prošle godine, iskazao se u brojnim aktivnostima koje su mu pružile posebno iskustvo!

Kao dio programa Europske unije Erasmus+, Europska volonterska služba je omogućila našem Veljanu da u godinu dana iskusi život u Hrvatskoj.

U ovih deset mjeseci boravka u Splitu i Udruzi Sunce Split je sudjelovao u jednodnevnim volonterskim akcijama u parkovima prirode Vransko jezero i Telašćica u sklopu projekta „VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!“. Ciljevi akcija su bili uklanjanje nepoželjnih biljnih vrsta, obnova posjetiteljske infrastrukture i monitoring morskog otpada. Također, u okviru istog projekta je sudjelovao na edukacijskim radionicama u partnerskim ustanovama na kojima je intervjuirao učenike i izradio kratku radio emisiju koja je bila emitirana na Radio Suncu.

U sklopu projekta ML-REPAIR je bio uključen u monitoringe morskog otpada na plaži Pantan kod Trogira i na otoku Visu, te je bio suorganizator ekološko humanitarne akcije „Čepozaik“ čiji je cilj bio osvijestiti preveliku uporabu plastike u svakodnevnom životu.

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje i Europskog tjedna održivog razvoja u Makarskoj je vodio eko-edukativne igre za najmlađe, a bio je i sudionikom tribine povodom 22. Dana volonterskog rada. Potaknut stečenim znanjem o okolišnim problemima povezao je to sa svojom strašću – trčanjem i nastao je video o „plogging-u“ odnosno spoju trčanja i sakupljanja otpada koji se putem pronađe.

Osim toga, samostalno je bio dijelom volonterske akcije izvlačenja posječenih stabala iz park-šume Marjan, a prethodno je podržao prosvjed protiv načina gospodarenja park-šumom Marjan.

Također, samostalno je sudjelovao u Ornitološkom kampu Učka u organizaciji Udruge BIOM gdje je asistirao u praćenju selidbe ptica.

Mi se nadamo da će u preostalom kratkom vremenu svoje volonterske službe naš kolega Veljan ostvariti još mnogo uspjeha i steći još poneka znanja koja će mu donijeti nove mogućnosti i pridonijeti osobnom rastu i razvoju!

 

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET