Zavirite u naš volonterski kutak – Stefan Markovski

Zavirite u naš volonterski kutak – Stefan Markovski

 

Po dolasku Stefana Markovskog u siječnju ove godine, drugog EVS volontera iz Makedonije, odmah je prepoznata njegova želja za zdravom prehranom što je usko povezano sa zaštitom okoliša. Kao dio programa Europske unije Erasmus+, Europska volonterska služba je omogućila našem Stefanu da u godinu dana unaprijedi svoje prookolišno ponašanje, ali i osvijesti isto kod drugih.

Tako je Stefan u dosadašnjem periodu sudjelovao u edukativnim radionicama u partnerskim ustanovama u sklopu projekta „VOLontIraj za prirodu, VOLontIraj za sebe“ gdje se educirao o pojmu volontiranja, parkovima Hrvatske te komunikacijskim i socijalnim vještinama.

Povodom Dana planeta Zemlje u Splitu, koje je Udruga Sunce obilježila, Stefan je sudjelovao za jednim od tematskih štandova – „Smanji količinu otpada“ te je prigodno predstavio vlastite pripremljene zdrave slastice.

Svoje znanje i umijeće priprave zdravih deserata je također predstavio na specijalnoj javnoj tribini o kućnom kompostiranju, ali i u Đardinu povodom obilježavanja 22. Dana volonterskog rada gdje je, osim toga, zainteresiranim građanima predstavljao aktivnosti Udruge Sunce.

Bio je pozvan u studio Radio Sunca gdje se uživo razgovaralo o zdravoj hrani i načinima kako stvarati što manje kuhinjskog otpada. Povodom obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja u Makarskoj je vodio eko-edukativnu igru za najmlađe.

Iskustvo u izradi zdravih voćnih smoothie-ja je prigodno prezentirao na radionicama o kompostiranju u dvjema osnovnim školama u Splitu, a kratku prezentaciju o pravilnom gospodarenju otpadom je održao u OŠ Kula Norinska u Metkoviću.

Dosadašnji je trag Stefana na splitsku zajednicu bio uspješan, a do kraja svoje volonterske službe naš kolega Stefan će usvojiti još znanja koje će, nadamo se, jednako uspješno prenositi dalje.

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET