Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Učenici iz Petrinje posjetili su ronilački centar na Braču

Učenici osmog razreda Osnovne škole Mato Lovrak iz Petrinje, od 18. do 24. rujna posjetili su ronilački centar u Milni na otoku Braču. Za djecu, iz potresom pogođenog kraja, tjedni posjet organiziran je kao nagrada za izvanredan uspjeh u školi.

S obzirom na skorašnji izbor daljnjeg nastavka školovanja, u mnoštvu aktivnosti našlo se vremena i za priču o budućim zanimanjima. Naša suradnica u Programu zaštite prirode predstavila im je posao biologa u području zaštite prirode i objasnila im kako je svoju ljubav prema ronjenju pretočila i u svoj posao.

Svoj rad predstavila im je trima projektima na kojima trenutno radi:

  • Sushi Drop – kojem je cilj povećanje razumijevanja o osjetljivosti staništa na današnje pritiske te osmišljavanje i provođenje učinkovitijih planova upravljanja morskim dobrom
  • Adrireef – koji ispituje potencijal prirodnih i umjetnih grebena u Jadranskom moru u svrhu jačanja plave ekonomije
  • Saspas – koji se bavi očuvanjem i obnovom morskih cvjetnica postavljanjem sigurnih sidrišta, oglednim transplantacijama morskih cvjetnica, aktivnostima monitoringa i određivanjem cjelovitog sustava upravljanja za morske cvjetnice u Jadranu.

Kako, nažalost, koraligene grebene i morske cvijetnice nismo mogli istražiti ronjenjem, morski su svijet doživjeli edukacijskim videozapisima AdrireefSaspas projekata. Pričali smo im o važnosti morske cvjetnice posidonije i naučili ih ponešto o metodologiji koja se koristi u provedbi monitoringa morskih cvjetnica te kako uz pomoć kvadrata mjerimo gustoću populacije, a transektima utjecaj sidrenja.

Za kraj, odigrali smo igru „Potraga za odgovorima“ kojom su djeca preuzela ulogu istraživača i saznala više zanimljivosti o bioraznolikosti grebena.

Naše stručne suradnice izložbu su prebacile i u online oblik putem kojeg sada i vi možete saznati ukratko, ali sve najbitnije o koraligenu, njegovoj važnosti, ulozi i svrsi -> „Potraga za odgovorima“