U Komiži predstavljen projekt LIFE Artina – Mreža za očuvanje morskih ptica

U Komiži predstavljen projekt LIFE Artina – Mreža za očuvanje morskih ptica

U utorak, 17.12.2019., u Kulturnom centru Ivan Vitić u Komiži na otoku Visu održano je predstavljanje projekta LIFE Artina – Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu.

Zrinka Jakl iz Udruge Sunce posjetitelje je upoznala s glavnim informacijama te predstavila ciljeve i aktivnosti projekta, posebice one vezane uz ribarstvo, dok je Sven Kapelj iz Udruge Biom sudionike upoznao s vrstama kojima se projekt bavi – sredozemnim galebom, kaukalom i gregulom te prijetnjama u njihovu očuvanju.

Kako je prilov, odnosno slučajni ulov jedinki morskih ptica prilikom ribolova jedna od mogućih prijetnji u očuvanju tih rijetkih ptica, u suradnji s kolegama s Instituta Ivo Pilar iz Zagreba provedeno je anketiranje komiških ribara u svrhu istraživanja međusobnih utjecaja ribara i morskih ptica. Cilj istraživanja je razumjeti i procijeniti glavne negativne utjecaje na populacije morskih ptica na kopnu i na moru te definirati aktivnosti koje će ih ublažiti.

Hvala svim sudionicima, prvenstveno komiškim ribarima koji su se odazvali i s nama podijelili vrijedne informacije s terena te Gradu Komiži i  Geoparku Viški arhipelag na podršci u organizaciji predstavljanja.

Projekt LIFE Artina – „Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu“ sufinanciran je sredstvima LIFE Programa Europske unije pod brojem ugovora LIFE17 NAT/HR/000594. Projekt je započeo 1. rujna 2018., a završit će 31. kolovoza 2023.

Ukupan proračun projekta: 1.921.387 €

Doprinos Programa LIFE Europske unije: 1.152.832 € (60,00% ukupnog proračuna projekta) (https://ec.europa.eu/easme/en/life)

Projekt sufinanciraju: Ured za udruge, Vlada Republike Hrvatske

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET