Trening Sunca – razumijevanje i osnaživanje djece za održivu budućnost

djeca na livadi

Preko 50 sudionika sudjelovat će u treningu Sunca za sadašnje i buduće odgojno-obrazovne djelatnike te edukatore.

Kvalitetna komunikacija i razumijevanje djece – temelj za građenje održive budućnosti

Razumijevanje djece i produbljivanje odnosa s njima omogućuje izgradnju dublje emocionalne povezanosti. Djeca koja se osjećaju shvaćenima i podržanima imaju veću vjerojatnost razvijanja empatije prema drugima i prema okolišu. Nadalje, komunikacija koja osnažuje djecu potiče ih na izražavanje svojih ideja, postavljanje pitanja i istraživanje svijeta oko sebe.

Ukratko, kvalitetna komunikacija i razumijevanje djece ključni su faktori u oblikovanju generacija koje će aktivno doprinositi održivoj budućnosti svojim znanjem, vještinama i vrijednostima. Stoga Sunce organizira trening od čak četiri radionice u trajanju od tri sata  u cilju građenja vještina i kompetencija za što kvalitetniji rad s djecom:

  • Osnove terapeutske igre – vještine za razumijevanje djeteta i produbljivanje odnosa, 12. 2. 2024. (16:30 – 19:30), voditeljica Tea Knežević
  • Unutarnji svijet darovite djece, 13. 2. 2024. (16:30 – 19:30), voditeljica Tea Knežević
  • Komunikacija koja osnažuje djecu, 19. 2. 2024. (16:30 – 19:30), voditeljica Irena Orlović
  • Storytelling – kako napraviti bajku koja osnažuje djecu, 20. 2. 2024. (16:30 – 19:30h), voditeljica Irena Orlović.

Sudionici će primijeniti znanja i vještine u području održivosti

Kako bi se osigurala praktična primjena novostečenih znanja i vještina, odgajateljice koje sudjeluju u treningu preuzet će odgovornost za provedbu određenih elemenata treninga tijekom trajanja projekta. Cilj je integracija stečenih kompetencija u svakodnevni rad s djecom, pridonoseći time kvaliteti odgojno-obrazovnog procesa.

Odgajateljice će razviti i provesti kratke edukacije za djecu, fokusirane na područja zaštite okoliša i poticanja održivog razvoja. Svaka od njih imat će slobodu prilagoditi edukaciju prema vlastitom odabiru, posebnim potrebama svoje skupine djece i specifičnostima okoline u kojoj djeluju.

komunikacija s djecom

Ovim pristupom potičemo kreativnost i prilagodljivost odgajateljica, omogućujući im da stvore edukativne module koji će najbolje odgovarati specifičnostima njihovog radnog okruženja. Naglasak je stavljen na individualni pristup, pružajući odgajateljicama priliku da koriste svoje jedinstvene talente i iskustva u kreiranju edukativnih programa koji će dodatno potaknuti svijest djece o važnosti očuvanja okoliša i održivog života.

Radionice vode stručnjakinje u komunikaciji s djecom i terapeutskoj igri

Irena Orlović  savjetodavna je terapeutkinja s certifikatom njemačke krovne organizacije za Neurolingvističku psihoterapiju DVNLPt. Autorica je nagrađivane web-aplikacije Pametnica, vlasnica i urednica izdavače kuće Harfa putem koje je prethodnih 17 godina proučavala literaturu uglednih svjetskih neuroznanstvenika. Autorica je terapeutske slikovnice Djevojčica i sreća koja osnažuje djevojčice i žene. Također je autorica edukativnih igara za poticanje predmatematičkih vještina i govorno-jezičnog razvoja. Zadnjih godina, kao NLP trenerica, bavi se osvještavanjem važnosti pravilnog povezivanja i komuniciranja s djecom kako bi ona izrasla u snažne zdrave ljude koji će moći nesmetano crpiti svoje unutarnje potencijale. Redovito organizira i vodi edukacije koje osvještavaju važnost rane stimulacije. Također rado motivira i osnažuje roditelje djece s teškoćama u razvoju.

Tea Knežević suosnivačica je i direktorica Centra Proventus d.o.o. u kojem provodi terapiju igrom s djecom, savjetovanje i psihoterapiju s odraslima te vodi brojne edukacije za stručnjake. Koautorica je i voditeljica programa Primjena terapeutske igre u vrtićkom okruženju i Različiti pristupi terapeutske igre u radu s djecom s teškoćama u razvoju kao i brojnih drugih edukacija za stručnjake koji rade s djecom. Napisala je 24 slikovnice s terapeutskim pričama za djecu, u izdanju Evenia. Vodila je različite projekte vezane uz mentalno zdravlje, uz podršku Grada Zagreba i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u sklopu kojih je koautorica četiriju priručnika: Transakcijskom analizom do psihološke otpornosti, Unutarnji svijet darovite djece, Upravljanje ljutnjom u školi te Socijalna isključenost. Aktivno sudjeluje na raznim kongresima i konferencijama unutar i izvan Hrvatske te aktivno promiče važnost zdravog socioemocionalnog razvoja djece.

Ovaj trening provodi se u sklopu novog projekta Mali koraci za održivo društvo – Putovanje prema ekološkoj svijesti Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Tagovi: