Sunce osvojilo Grand Prix “dm green city projekta” za doprinos zaštiti okoliša 2014.

Sunce osvojilo Grand Prix “dm green city projekta” za doprinos zaštiti okoliša 2014.
Ekološka inicijativa “DM Green City” project završila je dodjelom priznanja za osam projekata koji su prema ocjeni žirija najviše doprinijeli zaštiti okoliša u posljednjoj godini. Na svečanoj dodjeli, održanoj 19. lipnja u zagrebačkom hotelu Westin, nagrade je uručio zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, ujedno i predsjednik stručnog žirija, gospodin Hrvoje Dokoza.
Kratki edukativni dokumentarni video Udruge Sunce, Mali vodič za velike ribe koji obrađuje temu prekomjernog izlova i nudi rješenja za opstanak hrvatskog ribarstva osvojio je prvu nagradu u kategoriji Eko dokumentarni film kao i Grand Prix, nagradu za ukupnog pobjednika u svim kategorijama. Prema odluci žirija  „Mali vodič za velike ribe“, poslao je najglasniju ekološku poruku.
Sisački ekološki filmski festival, putujući festival filma o zaštiti okoliša, osvojio je nagradu za najbolji eko edukativni projekt. Ove godine mladi volonteri iz Južne Koreje, Indije, Francuske, Belgije, Portugala, Srbije i Estonije zajedno s organizatorima biciklima su filmove s ekološkom porukom odvezli u urbana i ruralna područja Sisačko-moslavačke županije i susjedne BiH.
Nagradu za eko inovaciju osvojila je tvrtka Svibanj projekt za LANAC za bicikle – parking za bicikle. LANAC za bicikle želi umanjiti zagađenje zraka poticanjem korištenja bicikla u svakodnevnom životu te utjecati na zdravlje građana potičući ih da se svakodnevno voze biciklom i paze na kondiciju, čuvaju srce i sagorijevaju kalorije.
Nagradu za korporativno dostignuće osvojila je tvrtka Nextbike za Sustav javnih bicikala koji uvođenjem bicikala u sustav javnog prijevoza želi utjecati na zaštitu prirode, smanjenje emisije štetnih plinova te promicati zdravi život. U godinu dana rada građani Zagreba javnim biciklima prešli su 42.000 kilometara i smanjili emisije CO2 za gotovo 15 tona.
Priznanje za eko akciju osvojila je Prva gimnazija iz Zagreba za akciju prikupljanja plastičnih boca i doniranja povrata štićenicima bolnice u Gornjoj Bistri. Tvrtka S.T.P osvojila je nagradu za eko ambalažu, a priznanje za eko kampanju pripalo je Turističkoj zajednici Ivanić-Grada za Dane ekološke proizvodnje koji promiču konzumaciju ekološki uzgojene hrane edukativnim sadržajem za posjetitelje i jelima pripremljenim od ekoloških poljoprivrednih proizvoda. Ivona Jazvinšak iz Pule osvojila je nagradu za najbolju eko fotografiju.
Dodijeljena su i priznanja školama koje su bile najuspješnije u prikupljanju i recikliranju starog papira u akciji Zeleni korak. Ove godine u akciji su sudjelovale 154 škole čiji su učenici reciklirali više od 270 tona starog papira.
    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET