Sunce i DZUS održali trening volontera za slučaj iznenadnog onečišćenja mora

Prekrasan sunčani vikend 9. i 10. studenog prošao je volonterski radno za entuzijastičnu skupinu ljudi koji su bili voljni naučiti što napraviti u slučaju iznenadnog onečišćenja Jadranskog i Sredozemnog mora.
Dvodnevni trening održan je u sklopu projekta „Pripravnost za čišćenje naftom onečišćenog obalnog pojasa i intervencija naftom onečišćenog životinjskog svijeta“ (POSOW) kojeg financira Europska unija, a koordinira Regionalni centar za žurne intervencije na Mediteranu (REMPEC).
S obzirom na specifičnu tematiku koju trening obuhvaća te uske povezanosti sa zaštitom prirode i okoliša Udruga Sunce se uključila u projekt u svibnju 2013. šaljući u Brest (Francuska) volonterku (tadašnju pripravnicu Sunca) Mariju Nazlić na osposobljavanje za trenera volontera u slučaju izljeva nafte.
Trening u Hrvatskoj održan je u prostorijama splitskog Centra za specijalističko osposobljavanje u Divuljama pod koordinaciju Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DZUS) u suradnji s Udrugom Sunce. Program je prošlo 30 volontera (uglavnom studenti Biologije i ekologije mora, volonteri Sunca, te 5 vatrogasaca DVD-a Kaštela) pod vodstvom 6 predavača iz DZUS-a, Sunca, REMPEC-a, Sveučilišta Queen’s iz Belfasta i Interventnog tima za morski okoliš iz Rima.
Teme koje su dvodnevnim programom bile obrađene su: Upravljanje volonterima, Organizacija i vođenje zapovjednog centra, Tehnike čišćenja naftom onečišćene obale te Spašavanje naftom onečišćene faune.
Cilj treninga bio je u Hrvatskoj stvoriti bazu volontera osposobljenih za reakciju na iznenadno onečišćenje mora. Po završetku treninga svi volonteri dobili su certifikat o prisustvovanju, a također je stvorena baza volontera na službenoj stranici projekta POSOW  kojoj se može uvijek pristupiti te pozvati volontere u slučaju onečišćenja na Mediteranskom moru (…nadamo se da to ipak neće biti potrebno…).