Sunce i DZUS održali trening volontera za slučaj iznenadnog onečišćenja mora

Sunce i DZUS održali trening volontera za slučaj iznenadnog onečišćenja mora
Prekrasan sunčani vikend 9. i 10. studenog prošao je volonterski radno za entuzijastičnu skupinu ljudi koji su bili voljni naučiti što napraviti u slučaju iznenadnog onečišćenja Jadranskog i Sredozemnog mora.
Dvodnevni trening održan je u sklopu projekta „Pripravnost za čišćenje naftom onečišćenog obalnog pojasa i intervencija naftom onečišćenog životinjskog svijeta“ (POSOW) kojeg financira Europska unija, a koordinira Regionalni centar za žurne intervencije na Mediteranu (REMPEC).
S obzirom na specifičnu tematiku koju trening obuhvaća te uske povezanosti sa zaštitom prirode i okoliša Udruga Sunce se uključila u projekt u svibnju 2013. šaljući u Brest (Francuska) volonterku (tadašnju pripravnicu Sunca) Mariju Nazlić na osposobljavanje za trenera volontera u slučaju izljeva nafte.
Trening u Hrvatskoj održan je u prostorijama splitskog Centra za specijalističko osposobljavanje u Divuljama pod koordinaciju Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DZUS) u suradnji s Udrugom Sunce. Program je prošlo 30 volontera (uglavnom studenti Biologije i ekologije mora, volonteri Sunca, te 5 vatrogasaca DVD-a Kaštela) pod vodstvom 6 predavača iz DZUS-a, Sunca, REMPEC-a, Sveučilišta Queen’s iz Belfasta i Interventnog tima za morski okoliš iz Rima.
Teme koje su dvodnevnim programom bile obrađene su: Upravljanje volonterima, Organizacija i vođenje zapovjednog centra, Tehnike čišćenja naftom onečišćene obale te Spašavanje naftom onečišćene faune.
Cilj treninga bio je u Hrvatskoj stvoriti bazu volontera osposobljenih za reakciju na iznenadno onečišćenje mora. Po završetku treninga svi volonteri dobili su certifikat o prisustvovanju, a također je stvorena baza volontera na službenoj stranici projekta POSOW  kojoj se može uvijek pristupiti te pozvati volontere u slučaju onečišćenja na Mediteranskom moru (…nadamo se da to ipak neće biti potrebno…).
    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET