Primjer održivih gradova u svijetu i kako pomoći svom gradu

održivi-gradovi

Pišu: Nina Lučić i Nina Delić
Učenice Turističko-ugostiteljske škole, 1b

Održivi gradovi su gradovi koji su usmjereni na očuvanje okoliša, društvenu pravdu i ekonomsku stabilnost. Oni su važni za održivi razvoj planete jer su gradovi dom većine svjetske populacije. Pomoću različitih pristupa i strategija, gradovi mogu postati održivi te tako doprinijeti stvaranju bolje budućnosti. Također, svaka osoba može pomoći svom gradu da postane održiv tako da se aktivno uključi u njegov razvoj i donošenje odluka.

Što je održivi razvoj?

Održivi razvoj, uravnoteženi razvoj ili postojani razvoj gospodarski je razvoj koji u potpunosti uzima u obzir djelovanje gospodarske aktivnosti na okoliš i osniva se na obnovljivim izvorima dobara.

Održivi razvoj je razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjosti, a ne ugrožava mogućnosti budućih generacija da zadovolje svoje potrebe. U fokusu održivog razvoja su ekonomska, društvena i ekološka održivost, koje su međusobno povezane. Važan je u modernom svijetu u kojem se brzorastuća potražnja za prirodnim resursima suočava s ograničenim resursima planeta.

održivi-gradovi-dalmatia-green

Što je održivi grad?

Održivi grad složeni je sustav koji povezuje zajednicu i okoliš u jedno. To je grad u kojem ima dovoljno mjesta za stanovanje, u kojem javnim prijevozom ili biciklom sigurno možeš doći na posao, u kojem su parkovi dobro raspoređeni između zgrada. Grad koji je prilagodljiv i otporan na klimatske promjene, a ljudi različitih struka rade zajedno za boljitak zajednice.

Primjeri održivih gradova u svijetu

 • LONDON – čak 40 % Londona prekriveno je zelenom površinom.
 • SAN FRANCISCO – prvi je u Americi zabranio korištenje plastike te recikliraju oko 77 % otpada. Od 10 000 kuća, čak 13,8 % koristi solarnu energiju. San Francisco je grad koji možete obilaziti bez automobila. Grad ima dobro razvijenu mrežu autobusa, tramvaja i podzemne željeznice, koja je poznata kao BART, kao i brojne biciklističke staze i pješačke staze.
 • ZURICH – više od 80 % električne energije koju koriste dolazi iz obnovljivih izvora energije, a reciklira se više do 40 % gradskog otpada.
 • KOPENHAGEN – svi njihovi autobusi u javnom prijevozu koriste električnu energiju. Električne bicikle mogu se iznajmiti po vrlo povoljnim cijenama, a ceste su prilagođene njihovoj vožnji i nadaju se da će postati ugljično neutralni do 2025.

Kako pomoć svom gradu da postane održiv?

Male akcije i promjene u našem svakodnevnom životu mogu imati veliki utjecaj na održivost našeg grada. Postoji mnogo načina na koje možete pomoći svom gradu da postane održiv, a neki od njih uključuju:

 • recikliraj otpad
 • ne bacaj otpad u okoliš
 • pripazi na potrošnju vode i električne energije
 • koristi se javnim prijevozom
 • ako si u mogućnosti ponekad zamijeni automobil biciklom/šetnjom
 • podrži lokalnu proizvodnju hranu
 • sudjeluj u volonterskim aktivnostima!

Održivi gradovi ključni su za stvaranje boljeg i održivijeg sutra za našu planetu. Oni predstavljaju integralni dio globalnog napora za smanjenje negativnog utjecaja ljudskih aktivnosti na okoliš, klimu i društvo. Pomažu nam u očuvanju svijeta, odnosno naših zelenih i plavih površina. Oni pružaju ugodno okruženje za život, rad i zabavu, s manjim utjecajem na okoliš i ekološki održivim resursima.

Osim toga, održivi gradovi potiču zdraviji način života i veću socijalnu povezanost. Povećavaju dostupnost javnog prijevoza, biciklističkih staza i pješačkih zona, što smanjuje potrebu za korištenjem automobila. Također, održivi gradovi imaju manju razinu onečišćenja zraka i vode, što smanjuje rizik od bolesti i povećava kvalitetu života stanovnika.

održivi-gradovi-dalmatia-green

Smatramo da je razvoj održivih gradova jako važan za našu zajednicu i da treba povećati zainteresiranost o poticanju i pomaganju našoj prirodi i očuvanju okoliša. Stoga, ako ste zainteresirani za pomoć prirodi za bolje sutra, možete se bolje informirati i utjecati na vaš grad i njegovu održivost.

Izvori: Grad Split, Odraz.

karijera-za-održivi-turizam

Tagovi: