Polugodišnji izvještaj o radu Zelenog telefona

Polugodišnji izvještaj o radu Zelenog telefona

Dragi naši čitatelji,

prošla je još jedna polovica godine u kojoj smo vrijedno radili na vašim prijavama upućenim putem našeg servisa Zeleni telefon. Da podsjetimo – Zeleni telefon besplatni je alat koji građanima pruža informacije i savjete te pomaže u rješavanju okolišnih problema u njihovim lokalnim sredinama.

I ove je godine zvonio mnogo puta, a u tome nije bio spriječen događajima, kao ni mjerama vezanim za pandemiju COVID-19. U prvoj polovici godine zaprimljene su 143 prijave, od čega je ih je riješeno 59, a na ostalima se nastavlja raditi i u drugoj polovici godine. S obzirom na pandemiju, za veliki broj prijava nismo dobili povratnu informaciju na vrijeme i/ili izlazak na teren nadležnih osoba sukladno prijavi i saniranje zatečenog stanja nije bilo pravovremeno.

Većina prijava odnosila se na nepropisno odložen otpad, što predstavlja problem koji se može riješiti povećanim nadzorom od strane nadležnih tijela i većom dostupnošću informacija o načinima odlaganja, kao i lokacijama samih spremnika za odlaganje.

Premda u prvom tromjesečju dominiraju problemi s otpadom, dolaskom toplijih dana velik broj prijava, sada već standardno, odnosi se na nasipavanje obale. Na taj problem ukazali smo objavom članka o nasipavanju na web stranicama Udruge (https://sunce.itlaganini.org/devastacija-obale-u-sjeni-korona-krize/) te slanjem priopćenja medijima, posebice s obzirom na korona krizu koja nas je zatekla u 2020. i koja je nažalost, pojedincima osigurala zaštitu od izloženosti javnosti te pogodan teren za manjkavo uređenje plaža i neadekvatnu dohranu ovog vrijednog resursa.

Više od 70% prijava odnosi se na područja izvan Splita, što ukazuje na sve veću proširenost Zelenog telefona u dvije primorske županije koje pokriva Udruga Sunce – Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku. Pravni tim Udruge ne zapostavlja ni jednu prijavu koju zaprimi, a predano se nastavljaju rješavati i slučajevi iz 2019. te 2018. godine.

Zeleni telefon nastavlja sa svojim radom i u mjesecima koji dolaze te će naši čitatelji biti obaviješteni o cjelokupnim rezultatima 2020. godine početkom sljedeće godine, koja će nadamo se biti još uspješnija i bolja.

Možemo i moramo čišće, zelenije i ljepše!

Puno vas pozdravlja,

Pravni tim Sunce

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET