Otvorena izložba “Budućnost za morske ptice”

Otvorena izložba “Budućnost za morske ptice”

„Budućnost za morske ptice“ naziv je izložbe otvorene u četvrtak, 1. kolovoza 2019. u lastovskom restoranu Amfora, u organizaciji partnera projekta LIFE Artina.

Izložene su fotografije triju vrsta ugroženih ptica – gregule, kaukala i sredozemnog galeba, uz popratne tekstove na hrvatskom i engleskom jeziku. Također, posjetitelji imaju priliku vidjeti koje su konkretno prijetnje u okolišu koje ugrožavaju te rijetke ptice, kao što je primjerice  fotografija plaže prekrivene plastičnim otpadom.

Organizatori su pokušali odgovoriti i na pitanja zašto se provodi istraživanje o tim pticama te zbog čega je potrebna njihova zaštita.

Na globalnoj razini opstanak ovih ptica ugrožavaju širenje predatora koji uništavaju njihova jaja i mlade (štakori), morski otpad koji zabunom koriste za hranu, buka i umjetna svjetlost koja ih ometa prilikom gniježđenja, borba za životni prostor s galebom klaukavcem, slučajan ulov u ribolovne alate, prvenstveno parangale te smanjenje količina male plave ribe  kojom se hrane.

Hrvatski albatrosi – gregula i kaukal, sramežljive su ptice, neobičnog glasanja,  duguljastih i zakrivljenih krila prilagođenih dugim letovima na jakim strujanjima zraka i vjetru. Vezuju se za legendu o grčkom heroju Diomedu. Na kopno pristižu samo radi podizanja mladih, pa ih na nenaseljenim otocima možemo vidjeti kako nezgrapno hodaju oko svojih gnijezda. Kad mladi stasaju, obje vrste otisnu se u nove pothvate, kao da jedva čekaju kad  će ponovno zaploviti iznad valova.

Sredozemnog galeba, za razliku od njegova rođaka galeba klaukavca, možemo sresti isključivo na otocima lastovskog i mljetskog arhipelaga. Stasom je manji, ali graciozni galeb neobično crvenog kljuna i tamnih očiju endem je Sredozemlja. Svega  šezdesetak parova, ponekad i  znatno manje ljetuje u Hrvatskoj, a potom se sele u južne predjele Mediterana, na sjeverozapadnu obalu Afrike, gdje provode zime. Ovdje se vraćaju, jer znaju da imaju sigurnu luku za svoje mlade i željenu tišinu koju samo razbija šum valova i pokoji zov drugih ptica.

Izložba na Lastovu otvorena je do 24. kolovoza 2019., kad će biti održana Noć albatrosa.

Projekt LIFE Artina – „Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu“ sufinanciran je sredstvima LIFE Programa Europske unije pod brojem ugovora LIFE17 NAT/HR/000594. Projekt je započeo 1. rujna 2018., a završit će 31. kolovoza 2023.

Ukupan proračun projekta: 1.921.387 €

Doprinos Programa LIFE Europske unije: 1.152.832 € (60,00% ukupnog proračuna projekta) (https://ec.europa.eu/easme/en/life)

Projekt sufinanciraju: Ured za udruge, Vlada Republike Hrvatske

 

 

 

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET