Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Otvorena izložba “Budućnost za morske ptice”

„Budućnost za morske ptice“ naziv je izložbe otvorene u četvrtak, 1. kolovoza 2019. u lastovskom restoranu Amfora, u organizaciji partnera projekta LIFE Artina.

Izložene su fotografije triju vrsta ugroženih ptica – gregule, kaukala i sredozemnog galeba, uz popratne tekstove na hrvatskom i engleskom jeziku. Također, posjetitelji imaju priliku vidjeti koje su konkretno prijetnje u okolišu koje ugrožavaju te rijetke ptice, kao što je primjerice  fotografija plaže prekrivene plastičnim otpadom.

Organizatori su pokušali odgovoriti i na pitanja zašto se provodi istraživanje o tim pticama te zbog čega je potrebna njihova zaštita.

Na globalnoj razini opstanak ovih ptica ugrožavaju širenje predatora koji uništavaju njihova jaja i mlade (štakori), morski otpad koji zabunom koriste za hranu, buka i umjetna svjetlost koja ih ometa prilikom gniježđenja, borba za životni prostor s galebom klaukavcem, slučajan ulov u ribolovne alate, prvenstveno parangale te smanjenje količina male plave ribe  kojom se hrane.

Hrvatski albatrosi – gregula i kaukal, sramežljive su ptice, neobičnog glasanja,  duguljastih i zakrivljenih krila prilagođenih dugim letovima na jakim strujanjima zraka i vjetru. Vezuju se za legendu o grčkom heroju Diomedu. Na kopno pristižu samo radi podizanja mladih, pa ih na nenaseljenim otocima možemo vidjeti kako nezgrapno hodaju oko svojih gnijezda. Kad mladi stasaju, obje vrste otisnu se u nove pothvate, kao da jedva čekaju kad  će ponovno zaploviti iznad valova.

Sredozemnog galeba, za razliku od njegova rođaka galeba klaukavca, možemo sresti isključivo na otocima lastovskog i mljetskog arhipelaga. Stasom je manji, ali graciozni galeb neobično crvenog kljuna i tamnih očiju endem je Sredozemlja. Svega  šezdesetak parova, ponekad i  znatno manje ljetuje u Hrvatskoj, a potom se sele u južne predjele Mediterana, na sjeverozapadnu obalu Afrike, gdje provode zime. Ovdje se vraćaju, jer znaju da imaju sigurnu luku za svoje mlade i željenu tišinu koju samo razbija šum valova i pokoji zov drugih ptica.

Izložba na Lastovu otvorena je do 24. kolovoza 2019., kad će biti održana Noć albatrosa.

Projekt LIFE Artina – „Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu“ sufinanciran je sredstvima LIFE Programa Europske unije pod brojem ugovora LIFE17 NAT/HR/000594. Projekt je započeo 1. rujna 2018., a završit će 31. kolovoza 2023.

Ukupan proračun projekta: 1.921.387 €

Doprinos Programa LIFE Europske unije: 1.152.832 € (60,00% ukupnog proračuna projekta) (https://ec.europa.eu/easme/en/life)

Projekt sufinanciraju: Ured za udruge, Vlada Republike Hrvatske