Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Obilježili smo Dan planeta Zemlje!

Udruga Sunce Split obilježila je 51. svjetski Dan planeta Zemlje postavljanjem štanda na splitskoj Rivi na kojem su se građani mogli besplatno učlaniti u Udrugu Sunce Split te dobiti jedan od prigodnih poklona – bombice sa sjemenkama livadnog cvijeća i sadnice aromatičnog bilja!

Zainteresirane građanke i građane na štandu su dočekale naše volonterke Europskih snaga solidarnosti, Sofija i Ivana, s pregršt informacija o kompostiranju, otpadu i održivom načinu života. Sadnice peršina, bosiljka te bombice sa sjemenkama također su njihov rad i doprinos.

Proglasili smo i pobjednike ovogodišnjeg natjecanja u kojem su sudjelovali učenice i učenici osnovnih i srednjih škola te djeca iz vrtića sa splitskog područja. Tradicionalno, autori najboljih radova nagrađeni su poklon-paketima Udruge Sunce i edukativnim izletima.

S obzirom na to da je tema ovogodišnjeg Dana Planeta Zemlja – „Restore our Earth“, zadatak je bio „obnoviti“ našu Zemlju na tri razine:

1. razinaObnovimo sebe za djecu dječjih vrtića i učenike razredne nastave koji su imali zadatak osmisliti zdravi obrok, uz što manje otpada i pravilno zbrinjavanje biootpada.

Pristiglo je ukupno 14 radova, a glavni su kriteriji četveročlanog žirija za ocjenjivanje bili: uključenost djece, promišljanje o zbrinjavanju proizašlog otpada, zanimljivost i inovativnost projekta, povezanost s tematikom ove razine te održivost projekta.

Radovi s najvećim brojem bodova su:
1. Dječji vrtić „Marjan“, Split, p.o. Mandalina (djeca 3 – 7 godina pod vodstvom odgajateljice Antonie Ercegović)

2. OŠ Kralja Zvonimira, Solin (učenici 1.c razreda pod vodstvom učiteljice Paule Munjize)

Osvojili četkicu za zube od bambusa (BIOROOT) i kutije za užinu (Hajdi.hr), vrtićka djeca osvojit će još i Zeleni izlet po izboru, a učenici edukativni izlet u Milnu na otoku Braču.

Ostale radove pronađite ovdje -> Facebook Sunce.

2. razinaObnovimo kopno“ za učenike i učenice predmetne nastave koji su imali zadatak osmisliti kampanju za odvojeno prikupljanja biootpada.

Pristigla su ukupno četiri rada. Glavni su kriteriji četveročlanog žirija za ocjenjivanje bili: uključenost djece, zanimljivost i inovativnost projekta, povezanost s tematikom ove razine i održivost projekta. Najviše bodova dobio je rad:

OŠ „Mejaši“ (učenici6. i 7. razreda pod vodstvom nastavnice Marite Čalete).

Učenici su osvojili edukativni izlet u Milnu na otoku Braču, višekratne boce za vodu (BIOROOT) te minikomplete ekoloških biorazgradivih folija od voska (Pčelarko).

Ostale radove pronađite ovdje -> Facebook Sunce.

3. razinaObnovimo more“ za učenike i učenice srednje škole koji su imali zadatak osmisliti edukacijske igre na temu morskog otpada.

Pristigla su ukupno četiri rada. Glavni su kriteriji četveročlanog žirija za ocjenjivanje bili: uključenost djece, edukativnost igre, zanimljivost i inovativnost projekta, povezanost s tematikom ove razine i održivost projekta.
Najviše bodova dobio je rad:

Ekonomska i upravna škola (učenici 1.c razreda pod vodstvom profesorica Ivane Matić i Anite Davorke Kružičević).

Pobjedničku edukacijsku igru možete pronaći -> OVDJE.

Osvojili su poklon-paket (ruksak, staklena boca, marama, kabanica, torbica za mobitel) te edukacijski izlet za djecu u okviru „FAIRSEA“ projekta Udruge Sunce.

Ostale radove pronađite ovdje -> Facebook Sunce.

Program obilježavanja Dana planeta Zemlje 2021. pod sponzorstvom je tvrtke Čistoća Split d.o.o..