Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Može li bolje!?

Jedan od ciljeva svake odgovorne vlasti trebalo bi biti donošenje provedivih odluka u interesu građana. Kada ovo načelo stavimo u kontekst zaštite okoliša onda je odgovornost još i veća jer će se danas donesene odluke  odraziti na stanje okoliša i na  kvalitetu života budućih generacija, na možda danas nesagledive načine.

Kako učiniti odluku provedivom pitate se? Nije to tako teško, samo treba postojati volja i razumijevanje na strani donositelja odluka kako su lako provedive samo one odluke koje građanin razumje i prihvaća!

Zato, svi vi koji donosite odluke na bilo kojoj razini – Uključite građana u proces donošenja odluka!.

Udruga Sunce je tako u sklopu projekta Zajedno za prirodu i okoliš održala je 7. i 8. travnja 2014. godine u hotelu Park u Splitu seminar „Sudjelovanje javnosti: Može li bolje?“- Okolišno pravo i jačanje vještina i znanja o nenasilnoj komunikaciji kako bi skrenula pozornost sveukupne javnosti na ovu važnu temu, ali istovremeno educirala predstavnike lokalne samouprave i okolišnih udruga o važnosti uključivanja javnosti u procese donošenja odluka.

Prvi seminarski dan sudionici su imali prilike poslušati predavanja Patricije Granić, dipl.iur i Ivane Grubišić, mag.iur , dok je dugi dan pod vodstvom Ive Zenzerović iz Centra za mirovne studije, bio je posvećen jačanju znanja i vještina o nenasilnoj komunikaciji s naglaskom na osnovne tehnike nenasilne komunikacije.

U sklopu zanimljivog predavanja u okviru kojega su se polaznici seminara mogli informirati o razvoju i važnosti javne uprave kao i razvoju i važnosti civilnog društva kao protuteže u odgovornom funkcioniranju jednog suvremenog društva, mogla su se steći znanja i korisne informacije o načinima na koji građani  mogu sudjelovati u radu loklanih jedninica uprave /samouprave općenito  s posebnim osvrtom na mogućnosti sudjelovanja u okolišnim pitanjima. Uspjehu seminara svakako su pridonijeli sami  polaznici seminara  koji su vodili živu i konstruktivnu raspravu, postavljali pitanja, otvarali mnoštvo tema, tražili odgovore…..

Ovo je prvi od dva planirana seminara pa zainteresirane pozivamo na drugi seminar koji će se održati 28. i 29. travnja 2014 u hotelu Mihovil u Kninu.

Zato, svi vi na koje se odnose odluke – Ne propuštajte prilike da se uključite se u proces donošenja odluka!

I svakako – pridružite nam se na seminaru u Kninu.

.