Može li bolje!?

Može li bolje!?

Jedan od ciljeva svake odgovorne vlasti trebalo bi biti donošenje provedivih odluka u interesu građana. Kada ovo načelo stavimo u kontekst zaštite okoliša onda je odgovornost još i veća jer će se danas donesene odluke  odraziti na stanje okoliša i na  kvalitetu života budućih generacija, na možda danas nesagledive načine.

Kako učiniti odluku provedivom pitate se? Nije to tako teško, samo treba postojati volja i razumijevanje na strani donositelja odluka kako su lako provedive samo one odluke koje građanin razumje i prihvaća!

Zato, svi vi koji donosite odluke na bilo kojoj razini – Uključite građana u proces donošenja odluka!.

Udruga Sunce je tako u sklopu projekta Zajedno za prirodu i okoliš održala je 7. i 8. travnja 2014. godine u hotelu Park u Splitu seminar „Sudjelovanje javnosti: Može li bolje?“- Okolišno pravo i jačanje vještina i znanja o nenasilnoj komunikaciji kako bi skrenula pozornost sveukupne javnosti na ovu važnu temu, ali istovremeno educirala predstavnike lokalne samouprave i okolišnih udruga o važnosti uključivanja javnosti u procese donošenja odluka.

Prvi seminarski dan sudionici su imali prilike poslušati predavanja Patricije Granić, dipl.iur i Ivane Grubišić, mag.iur , dok je dugi dan pod vodstvom Ive Zenzerović iz Centra za mirovne studije, bio je posvećen jačanju znanja i vještina o nenasilnoj komunikaciji s naglaskom na osnovne tehnike nenasilne komunikacije.

U sklopu zanimljivog predavanja u okviru kojega su se polaznici seminara mogli informirati o razvoju i važnosti javne uprave kao i razvoju i važnosti civilnog društva kao protuteže u odgovornom funkcioniranju jednog suvremenog društva, mogla su se steći znanja i korisne informacije o načinima na koji građani  mogu sudjelovati u radu loklanih jedninica uprave /samouprave općenito  s posebnim osvrtom na mogućnosti sudjelovanja u okolišnim pitanjima. Uspjehu seminara svakako su pridonijeli sami  polaznici seminara  koji su vodili živu i konstruktivnu raspravu, postavljali pitanja, otvarali mnoštvo tema, tražili odgovore…..

Ovo je prvi od dva planirana seminara pa zainteresirane pozivamo na drugi seminar koji će se održati 28. i 29. travnja 2014 u hotelu Mihovil u Kninu.

Zato, svi vi na koje se odnose odluke – Ne propuštajte prilike da se uključite se u proces donošenja odluka!

I svakako – pridružite nam se na seminaru u Kninu.

.

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET