Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Koristi platnene vrećice

Jedna od bitnih navika „zelenog stila“ je korištenje platnenih vrećica. Plastične vrećice nam se nude na svakom koraku, uzimamo ih, koristimo i odbacimo zdravo za gotovo a da pri tome rijetki promisle kako ta njihova navika utječe na prirodu i okoliš.
Zapitate li se ako svakodnevno koristite plastične vrećice, koliko otpada nepotrebno stvorite?
I u ovom slučaju matematika je jednostavna. Neka dnevno kupite/uzmete samo jednu plastičnu vrećicu (prosjek prosječnog potrošača je sigurno veći) to je mjesečno 30 plastičnih vrećica koje završe u otpadu. Puta 12 mjeseci i dolazimo do brojke od 360 plastičnih vrećica godišnje! Puta 50 godina iznosi 18000 plastičnih vrećica! 18000 VREĆICA OTPADA STVORI 1 ČOVJEK U 50 GODINA! Procjene govore da se godišnje na Zemlji potroši više od 500 milijardi plastičnih vrećica. Velik dio toga nažalost završi u prirodi. Kada bi iste te vrećice i reciklirali, cijena recikliranja je višestruko skuplja nego proizvodnja novih. Sigurno ste puno puta primijetili na stotine vrećica koje su završili u moru, u prirodi, na ulici i svugdje gdje im nije mjesto. Zasigurno nije lijep prizor. Ne samo da nije lijep, već stotine tisuća životinja godišnje ugiba od istih vrećica. U moru i na kopnu životinje pomisle da se radi o nečem jestivom pa pojedu ili se zamrse u plastične vrećice, ali i ostali plastični otpad te se uguše i ugibaju. Uza sve spomenute negativnosti vezane za plastične vrećice treba spomenuti i onu najbitniju. Brojne studije ukazuju da plastika nije dobra za ljudsko zdravlje i da je direktno odgovorna za pojavu karcinoma i hormonalne poremećaje. Još uz sve to konstantno nepotrebno trošimo novac na nove vrećice. U svijetu (Kina, Izrael, Kanada, Južna Afrika, Irska te gradovi San Francisco i Los Angeles) je već započeo trend zabrane korištenja plastičnih vrećica ili uvođenja posebnog poreza na njih. Tom odlukom su spomenute države bitno smanjile stvaranje plastičnog otpada.
Moralno je i logično da plastične vrećice ne koristimo već da prilikom kupnje uvijek koristimo platnenu ili sintetičku višekratnu vrećicu. Ne tako davno naše bake i djedovi su svi koristili platnene vrećice. To nam pokazuje da je život bez plastičnih vrećica moguć, samo treba stvoriti naviku. Platnene vrećice ne samo da su ekološke i da ih ne bacamo poslije svake upotrebe već fora izgledaju. Ima ih na tisuće boja, različitih motiva, krojeva i veličina. Čak ih i sami možemo napraviti.
Pogledajte malo oko sebe i primijetite sa koliko ste plastike nepotrebno u svakodnevnom kontaktu. Nema veze što većina ljudi oko Vas ne mari za spomenute probleme. Krenite od sebe, promijenite svoje navike jer utjecati na druge možete i morate upravo Vi!