Kako uštediti na rasvjeti – za vas analiziramo najpovoljnije žarulje

Kako uštediti na rasvjeti – za vas analiziramo najpovoljnije žarulje
U posljednje vrijeme se dosta u medijima priča o uštedi energije. Postoji mnogo načina kako bi mogli uštedjeti energiju i doprinijeti očuvanju okoliša tako da kupujemo manje i stvaramo manje otpada, a pri tome uštedimo na kućnom budžetu.
Prvi i najjednostavniji korak je da razmislite o kućnoj rasvjeti. Kućna rasvjeta predstavlja 25% od ukupne potrošnje električne energije u domaćinstvima stoga je vrlo jasno da ušteda može biti značajna.
Upoznajmo se malo bliže sa ponudom rasvjete u Hrvatskoj danas. Na tržištu postoje 3 osnovne „vrste“ rasvjete. Prva i najstarija je klasična žarulja (ona sa volfram niti), druga koja je već neko vrijeme prisutna na tržištu je CFL (štedna) žarulja i treća je LED žarulja.
Razvojem najnovijih tehnologija i ponuda na tržištu situacija s ekološkog i održivog aspekta se opet mijenja i treba sve objektivno sagledati, stoga smo u Udruzi Sunce odlučili malo istražiti najpovoljnije opcije za Vas, prirodu i održivi razvoj.
1. KLASIČNA žarulja – ovaj tip žarulje se koristi već preko 100 godina i svima je već na prvi pogled jasno da se radi o zastarjeloj i neadekvatnoj tehnologiji. Radi na principu stvaranja svijetla prolaskom struje kroz volfram nit koja se zagrijava te isijava svijetlo. Poprilično je neefikasna jer oko 90% energije gubi na zagrijavanje, kratak joj je vijek trajanja (1200 sati) ali daje toplo žuto svijetlo ugodno oku i slično sunčevom svijetlu.
2. CFL (ŠTEDNA) žarulja – na tržištu se nalazi već 20-tak godina i raširena je u upotrebi. Radi tako što se uz pomoć struje potpaljuje živa u cijevi koja proizvodi ultravioletno svijetlo koje prolazi preko sloja fosfora u unutrašnjosti cijevi te na kraju po principu fluorescentnosti proizvodi vidljivo svjetlo. Korištenjem ove vrste žarulje koristimo znatno manje struje, bitno duže traju (8000 sati) od klasičnih žarulja, ali njihova isplativost s ekološkog pogleda je diskutabilna čim u sebi sadrži nama otrovne elemente poput žive i fosfora.
3. LED žarulja – Naziv LED je skraćenica koja dolazi od engleske riječi „Light emitting diode“. Iako se u ponudi nalazi već par godina tek od nedavno se LED tehnologija dovoljno razvila da je možemo efektivno koristiti u domaćinstvima. Radi tako što maleni poluvodiči u njoj stvaraju svjetlost. Deklariran im je znatno dulji vijek trajanja (25000-50000 sati) i koriste najmanje energije stoga je ušteda najveća. Jedina mana im je još uvijek visoka cijena.
KOLIKO ZAPRAVO ŠTEDIMO?
Svi pričaju o tome kako se može uštedjeti, ali teško dolazimo do informacije koliko se zapravo uštedi novčano, a koliko sa aspekta ekologije i održivog razvoja stoga smo se malo poigrali jednostavnom matematikom, sjeli za stol i došli do konkretnih podataka.
 
Iz navedene tablice jasno je koje vrste žarulja štede najviše struje. Gledamo li koliko kupujemo/trošimo materijala, matematika je također na strani LED-a jer za 10 godina još uvijek ćemo koristiti 1 LED žarulju, dok ćemo za isto razdoblje baciti 4 komada CFL žarulja (koje sadržavaju živu i fosfor!!!) ili 25 komada klasičnih žarulja.
Više informacija o LED rasvjeti, proizvodima i izračunu potrošnje možete pronaći na stranici http://kupiled.eu/ splitske tvrtke Mark2 koja svim članovima Udruge Sunce nudi popust od 25% za kupnju modela E27 od 8W.
    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET