Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Kako su počele kutije za papir?

Prije nekoliko godina, dok su generacije koje trenutno volontiraju ili rade u Udruzi Sunce još uvijek bili djeca, članovi i članice Udruge plasirali su projekt koji je kroz godine lobiranja, inzistiranja i zagovaranja postao nacionalni trend i aktivni dio stvarnog tržišta. Svi primjećujemo i koristimo one duboke svijetlo-sive kartonske kutije za odlaganje starog papira. Svi se sjećamo kada su postavljene i kako su izgledale. Svi znamo zašto služe. Udruga Sunce je ponosna je na ovaj uspjeh.

Priča o kartonskim kutijama za prikupljanje papira počela je s idejom jednog čovjeka, našeg dragog člana i tada dugogodišnjeg eko-aktivista i profesora, pok. Tomislava Lerotića. Od njegove ideje i motivacije do nacionalnog trenda kojeg svi prepoznaju. Tomislav Lerotić je s volonterima, članovima i zaposlenicima Udruge Sunce prvi predstavio i postavio kartonske kutije za prikupljanje starog papira. Nakon razrade ideje, kutije su postavljene po Splitu, a nakon godina i godina rada na tome da se praksa prihvati u zajednici, trend se proširio po cijeloj Hrvatskoj.

Ovo je dio povijesti Udruge Sunce, veliki uspjeh i priča koja motivira i pokreće te podsjeća da su velike promjene moguće. Osim što su kutije postale trend, otvorile su i cijeli dio slobodnog tržišta koje je prepoznalo potencijal u odvojenom prikupljanju otpada. Ovom djelatnošću danas se bavi nekoliko poduzeća u RH.