Dan ekološkog duga 2023.: poziv na buđenje

odgovorno-gospodarenje-otpadom-ekološki-dug

Danas obilježavamo Dan ekološkog duga 2023., ključnu prekretnicu koja nas podsjeća na hitnost rješavanja ekoloških izazova s kojima se naš planet suočava. Dan ekološkog duga obilježava dan kada potražnja čovječanstva za prirodnim resursima premašuje sposobnost Zemlje da regenerira te resurse u jednoj godini. Zaronimo u ovu važnu temu i istražimo načine za smanjenje našeg ekološkog otiska za održivu budućnost.

Razumijevanje Dana ekološkog duga

Povijest Dana ekološkog duga može se pratiti unatrag do 1970-ih kada su pojam “ekološkog duga” prvi uveli ekolozi i istraživači zabrinuti zbog utjecaja čovječanstva na Zemljine resurse. Početkom 1970-ih grupa istraživača razvila je koncept ekološkog otiska. Uveli su ideju da se sve ljudske aktivnosti, uključujući potrošnju resursa i stvaranje otpada, mogu prevesti u područje biološki produktivnog zemljišta potrebnog za održavanje tih aktivnosti.

Godine 1990. osnovana je mreža Global Footprint Network koja je dalje razvila koncept ekološkog otiska. Organizacija je 2006. godine uvela Dan ekološkog duga (Earth Overshoot Day) – inicijativu koja je izračunavala točan datum kada je potrošnja resursa čovječanstva tijekom godine premašila kapacitet Zemlje da regenerira te resurse.

Od 2023. godine Dan ekološkog duga pada ranije nego ikad, signalizirajući da trošimo Zemljine resurse brže nego što ih planet može obnoviti. Ove godine Dan ekološkog duga obilježavamo 2. kolovoza, a smatra se kako je on u Hrvatsku došao i mnogo ranije, već u svibnju. Ovo prekoračenje ugrožava osjetljivu ravnotežu naših ekosustava, ubrzava klimatsku krizu i dovodi do iscrpljivanja vitalnih resursa, poput čistog zraka, svježe vode, plodne zemlje i zdravog mora.

Situacija zahtijeva hitnu akciju svakog od nas

Situacija zahtijeva da svi zajedno djelujemo, donosimo svjesne odluke i preuzimamo odgovornost kako bismo osigurali očuvanje naše planete.

Sunce trenutno provodi dvije kampanje kako bi podigli svijest o važnosti očuvanja prirode i okoliša, “More puno života” i “Odgovorno gospodarenje otpadom“. Ove kampanje su od ključnog značaja u suočavanju s izazovima klimatske krize i potiču nas na djelovanje u smjeru održivije budućnosti.

Kampanja “More puno života” zagovara neophodnost učinkovitih zaštićenih područja u moru. Rad na uspostavi i učinkovitosti zaštićenih područja, posebice onih na moru, jedno je od strateških pravaca Sunca gotovo od osnutka. Naglasak stavljamo na uključivanje livada posidonije u zone zaštite zbog njihove važnosti u ublažavanju klimatske krize.

Druga kampanja, “Odgovorno gospodarenje otpadom“, nastavlja podržavati i aktivnostima pridonosi provedbi prvog prioriteta u gospodarenju otpadom – smanji stvaranje otpada. Klimatska kriza u kojoj živimo traži zaokret u politici, gospodarstvu i općenito načinu života prema ekološki osviještenim i održivim rješenjima koja će osigurati kvalitetan i zdrav okoliš kao temelj našeg društva.

Kako možemo smanjiti svoj otisak

Smanjenje ugljičnog otiska značajan je način doprinosa borbi protiv klimatske krize i promicanju održivosti okoliša. Donosimo deset zanimljivih i kreativnih načina kako to postići:

1. Ozelenite svoj okoliš

Postavite zeleni krov ili stvorite vertikalni vrt na zidu svoje kuće ili poslovne zgrade. Ako živite u stanu, postavite biljke u loncima na vašem balkonu, prozoru ili unutarnjem prostoru. Biljke apsorbiraju CO2 i proizvode kisik, poboljšavajući kvalitetu zraka u vašem domu.

2. Usvojite biljne obroke

Razmislite o smanjenju konzumacije mesa i mliječnih proizvoda ili o usvajanju biljne prehrane. Uzgoj stoke značajan je izvor emisije stakleničkih plinova, a biljna prehrana ima manji ugljični otisak.

zajedno-bez-plastike-tržnica

Ako ne možete potpuno izbaciti meso, razmislite o odabiru kvalitetnog mesa od provjerenih lokalnih proizvođača koji primjenjuju sustave uzgoja stoke poput grass-fed (hrane se travom). Takve metode uzgoja često su manje opterećujuće za okoliš u odnosu na intenzivne sustave masovnog uzgoja. Podržavanje lokalnih proizvođača također pridonosi održavanju lokalne ekonomije i smanjenju emisija povezanih s transportom hrane.

3. Koristite ekološki prihvatljiv prijevoz

Odlučite se za ekološki prihvatljive načine prijevoza kao što su hodanje, vožnja biciklom, zajedničko korištenje automobila ili korištenje javnog prijevoza. Jeste li znali da korištenjem Prometove mobilne aplikacije u gradu Splitu cijenu vožnje plaćate samo 1 euro? Provjerite koliko košta javni prijevoz u vašem gradu. Često je korištenje javnog gradskog prijevoza isplativije od vožnje osobnog automobila.

Povodom Europskog tjedna mobilnosti i obilježavanja Dana bez automobila, Sunce svake godine organizira Splitsku biciklijadu. Kako bi se omogućio što funkcionalniji biciklistički sustav prometa, Sunce će i ove godine naglašavati svrhu održivog prometa. Prati naše objave na društvenim mrežama i saznaj na vrijeme kako se pridružiti našoj Splitskoj biciklijadi.

biciklijada-udruga-sunce-split

4. Prijeđite na energetski učinkovitu rasvjetu

Zamijenite tradicionalne žarulje sa žarnom niti energetski učinkovitim LED žaruljama. Ove žarulje traju dulje i troše manje energije, smanjujući i vaš ugljični otisak i račun za struju.

5. Smanjite plastični otpad

Smanjite plastični otpad odabirom alternativa za višekratnu upotrebu poput platnenih vrećica, višekratnih boca za vodu i spremnika. Recite ne plastičnim predmetima za jednokratnu upotrebu kad god je to moguće. Plastični predmeti označeni su oznakom broja unutar trokuta koji označava tip plastike. Neke vrste plastike teže se recikliraju ili nemaju široko rasprostranjene programe recikliranja. Tip plastike čije recikliranje može biti izazovno imaju oznaku PVC – polivinilklorid (broj 3), PS – polistiren (broj 6) i oznake s brojevima 7.

6. Istražite održivu modu

Podržite održive modne marke koje daju prioritet ekološkim materijalima i proizvodnim procesima. Birajte kvalitetne, izdržljive odjevne predmete koji imaju manji utjecaj na okoliš. Kupujte u second-hand trgovinama!

7. Smanjite bacanje hrane

Smanjite bacanje hrane planiranjem obroka, kreativnim korištenjem ostataka i kompostiranjem organskog otpada. Proizvodnja i zbrinjavanje hrane doprinose emisiji ugljika, a smanjenje otpada pomaže u rješavanju ovog problema.

8. Prenamijenite

Umjesto odbacivanja predmeta, preradite ih ili ih kreativno prenamijenite. Produljenjem vijeka trajanja proizvoda smanjujete potražnju za novim resursima i emisije ugljika povezane s proizvodnjom.

Sajam razmjene Sunca ponovno će otvoriti svoja vrata 5. rujna 2023. i pružiti priliku da prenamijenite, odnosno razmijenite predmete umjesto da ih odbacujete. Ovdje ćete pronaći zanimljivu ponudu ljetne opreme, odjeće, obuće, knjiga, nakita i igračaka. Razmjenom predmeta, smanjujemo svoj ugljični otisak, štedimo novac i dajemo novi život starim stvarima.

Sajam razmjene-klub-zona

9. Štedite vodu

Prakticirajte navike štednje vode kao što je popravljanje curenja, korištenje uređaja koji štede vodu i skupljanje kišnice za vanjsku upotrebu. Voda je dragocjen resurs koji moramo koristiti odgovorno.

10. Povežite se s prirodom

Poštujte i štitite svoj okoliš. Sudjelujte u naporima za očuvanje, pridružite se inicijativama čišćenja i širite svijest o važnosti očuvanja prirodnih staništa. Uključite se u aktivnosti Sunca, volontirajte, postanite član ili donirajte kako bi potakli daljnji rad Sunca na očuvanju prirode i okoliša.

Dan ekološkog duga služi kao poziv na buđenje da živimo održivije i zaštitimo dragocjene resurse planeta. Zapamtite, čak i male promjene u svakodnevnim navikama mogu napraviti razliku. Prihvaćanjem ovih zanimljivih načina za smanjenje ugljičnog otiska pridonosite zdravijem planetu za sadašnje i buduće generacije.

Poduzimanjem mjera i smanjenjem našeg ekološkog otiska, možemo odgoditi Dan ekološkog duga i izgraditi budućnosti u kojoj čovječanstvo živi u harmoniji s prirodnim sustavima Zemlje. Usmjerimo se prema svjetlijoj i zelenijoj budućnosti i spasimo ljepotu našeg planeta za generacije koje dolaze!

Tagovi: