Korčula i Brač imaju timove za prikupljanje podataka o otpadu iz mora: prikupili više od 130 kg otpada!

korcula-plaza-djeca-camac-ciscenje

U sklopu Marine litter free Dalmatian Island projekta, Sunce je provelo edukacijske radionice na otocima Braču i Korčuli na temu otpada iz mora. Otpad iz mora jedna je od glavnih prijetnji našemu moru i našoj obali. O tome svjedoči količina otpada koju su naši timovi za prikupljanje podataka o otpadu iz mora prikupili tijekom provedenih akcija čišćenja. Na samo nekoliko plaža i uvala prikupili su više od 130 kg otpada.

– Bilo bi odlično nakon obavljenih akcija čišćenja usporediti dobivene rezultate na Braču i Korčuli. – sugerirala je Ana Marčić, nastavnica povijesti i geografije u Osnovnoj školi Pučišća.

Rezultate možete usporediti sami, čitajući ovaj članak do kraja.

Prikupljeno je 30 kilograma otpada u sat vremena

U Veloj Luci na otoku Korčuli, udruge Novi otok i Miki Trasi 26. travnja organizirale su akciju čišćenja u uvali Zubaća za sve generacije. Osim što su u hvalevrijednoj akciji sudjelovali učenici sedmih razreda Osnovne škole Vela Luka, pridružilo im se i lokalno stanovništvo. Ukupno je prikupljeno nešto više od 30 kilograma otpada.

– Postoje povremena organizirana čišćenja mora, uvala i plaža prije početka turističke sezone, ali sve je to nedovoljno. Treba napraviti nešto konkretnije, većina otočana je na primjer za uvođenje mjera zabrane ili smanjenja korištenja jednokratne plastike u školama, vrtićima i slično. – kažu iz udruga Novi otok i Miki Trasi.

Zahvaljujući Protokolu za monitoring morskog otpada i zajedničkom cilju praćenja stanja onečišćenosti obale, mogli smo popisati prikupljeni otpad iz mora. Protokol nam je dao uvid u sastav i količinu otpada pa smo na kraju primijetili kako je Vela Luka nakon naše akcije bila čišća za 815 komada različitog otpada iz mora. Svaka buduća akcija čišćenja doprinijet će našem trenutnom znanju o stanju onečišćenosti i zalaganju Sunca za čisto more i obalu.

– Iako u školi već sudjelujemo u nizu aktivnosti kojima želimo podići svijesti o važnosti brige za okoliš, svjesni smo da sudjelovanje u ovakvim akcijama ima pozitivan učinak na učenike i na cjelokupnu lokalnu zajednicu. Vidimo da učenici uživaju u akcijama, ali i da prepoznaju važnost odvajanja otpada. – rekao je Toni Šale, nastavnik biologije i prirode u Osnovnoj školi Vela Luka.

Plastika čini više od polovice prikupljenog otpada iz mora, pri čemu su najbrojnije plastične vrećice i njezini komadići (33 %). Osim toga, zabilježena je značajna količina neidentificiranih komada plastike (29 %), kao i kutija stiropora i pripadajućih komadića (15 %).

Čak 98 % prikupljenog otpada je plastika!

Čišćenje i prikupljanje podataka nastavilo se u svibnju na otoku Braču gdje je Sunce, u suradnji s Osnovnom školom Pučišća, 20. svibnja organiziralo dvije akcije čišćenja u sklopu kojih je prikupljeno više od 100 kilograma otpada iz mora.

– Štapića za uši ima najviše! Nakon što se očisti površina, veliki broj štapića nalazi se ispod. – zabrinuto je rekao učenik OŠ Pučišća tijekom akcije čišćenja.

Korištenjem Protokola na jednoj od plaža, utvrdili smo uvjerljivu prevlast plastike (98 %) pri čemu su plastične vrećice i plastični komadići, odnosno omoti slatkiša bili najbrojniji (45 %). Osim toga, zatekli smo veliki broj štapića za uši i štapića od lizalica. Zanimljiva je i količina ribolovnog alata i opreme, ali to je možda i opravdano s obzirom na to da je u blizini plaže uzgajalište.

– Pronašla sam jako puno plastičnih oznaka za ribu na plaži. – rekla je učenica nakon prikupljanja otpada na plaži.

Borba s onečišćenjem otpadom nastavlja se

Ciljevi ovog projekta podrazumijevaju puno toga. Razvijaju se mreže lokalnih inicijativa, udruga i organizacija, odnosno institucija s dalmatinskih otoka aktivnim uključivanjem u proces prikupljanja podataka o morskom otpadu i onečišćenju plastikom. Također, radi se na održivom gospodarenju otpadom i provedbi načela smanjenja otpada na otocima, kao i jačanju lokalne i nacionalne aktivnosti zagovaranja. Osnovna škola Pučišća na Braču i udruge Novi otok i Miki Trasi u Veloj Luci sada imaju timove za prikupljanje podataka o otpadu iz mora. Nastavljaju borbu s onečišćenjem otpadom kontinuiranim čišćenjem obale, praćenjem sastava i količine nađenog otpada te prevencijom onečišćenja u cilju dodatnog unaprjeđenja kvalitete života lokalne zajednice.

Ne samo da Pučišća i Vela Luka doprinose smanjenju količine otpada iz mora, one zajedničkim snagama jačaju lokalno zagovaranje održivog gospodarenja otpadom i provedbe načela smanjenja otpada na otocima, o čemu ćemo detaljnije pisati u lipnju.

Fotografije s akcije čišćenja na Korčuli, uključujući naslovnu, osigurala je OŠ “Vela Luka”.

Tagovi: