Besplatno preuzmite naš Priručnik za zaštitu mora!

Besplatno preuzmite naš Priručnik za zaštitu mora!

Svi mi volimo naše more, hranimo se iz njega, plovimo njime, pišemo mu pjesme… Ali koliko ga razumijemo i koliko znamo o njemu? Ne koliko mislimo da znamo, već koliko zaista znamo? Jer ako znamo puno i razumijemo posljedice naših radnji koje onda opravdanje imamo kada tretiramo Jadran kao veliki plavi kontejner ili kao rezervoar neiscrpnih zaliha morskih organizama moje uzimamo bilo kada, bilo gdje i u bilo kojim količinama? Kada betoniramo i nasipavamo prirodne obale ili ga ugrožavamo eksploatacijom nafte?

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce kao odgovore na ovakva pitanja i izazove priredila je i izdala Priručnik za zaštitu mora i prepoznavanje živog svijeta Jadrana.

„Priručnik se sastoji iz dva dijela, jednog koji obuhvaća i opisuje prijetnje Jadranskom moru te alate, mehanizme i postupke kojima se te prijetnje mogu smanjiti ili ukloniti, a drugi dio Priručnika donosi opise i fotografije za prepoznavanje 200 jadranskih vrsta (od alga do riba i morskih sisavaca), a namijenjen je studentima prirodoslovnih znanosti, roniocima te svim zaljubljenicima u more i onima koji o moru žele znati više“ kaže biolog Mosor Prvan, uz Zrinku Jakl, urednik Priručnika.

Udruga Sunce će Priručnik koristiti za potrebe terenskog rada na kartiranju vrsta i staništa te priručnik za sada neće biti u slobodnoj prodaji jer su tiskali ograničene količine (600 komada) predviđene projektom. Kako bi se sadržaj ipak mogao ponuditi svim ljubiteljima mora, omogućen je besplatan pristup pdf izdanju Priručnika kojeg možete pronaći ovdje.

„Nadamo se kako će Priručnik dati doprinos razumijevanju Jadrana, da će čitatelji naučiti, a tko zna, možda čak i još više zavoljeti naše more te to pokazati svojim postupcima. Ne možemo paziti na cijelu planetu, ali možemo voditi računa o onom malom dijelu kojim upravljamo i biti jedan od nosača slagalice održivog gospodarenja svjetskim oceanima i morima“ zaključio je Prvan.


 

Priručnik je izrađen u sklopu projekta „Kartiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru – 4 M“ (IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska – Crna Gora 2007 – 2013). 

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET