Kako mogu postati građanin znanstvenik?

ronioci-udruga-sunce-članovi

Najbolji način za provesti slobodno vrijeme je odlazak na aktivnosti u prirodu. Za naše mentalno i fizičko zdravlje pronađemo svoj kutak i trenutak mira u prirodi. Provedemo ga u društvu obitelji, prijatelja ili upoznamo neke nove ljude. Pritom možemo promatrati događaje u prirodi i učiti od njih. No znate li da tako možete postati građanin znanstvenik?

Dojave „građana znanstvenika“ – najučinkovitiji način prikupljanja informacija o stanju u okolišu

Građanska znanost, tj. sudjelovanje javnosti u prikupljanju podataka potrebnih znanstvenicima, jedan je od najučinkovitijih načina brzog prikupljanja potrebnih informacija o stanju u okolišu. Znanstvenici ne mogu pokriti cijelo područje, a ponekad je potrebno i malo sreće da biste se našli na pravom mjestu u pravo vrijeme. Zato su dojave „građana znanstvenika“ neophodne kako bi se brzo i učinkovito utvrdile pojave novih ili rijetkih vrsta ili promjena u okolišu.

Dobar primjer građanske znanosti je akcija Jeste li vidjeli plemenitu perisku? koja za cilj ima spasiti endemsku vrstu najvećeg školjkaša u Mediteranu, perisku Pinna nobilis. Akcija traje već dvije godine, i nažalost nastavlja se i dalje. U cijeloj priči pozitivna stvar je da su se znanstvenici, nadležno Ministarstvo i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i građani zajednički udružili u pokušaju spašavanja ove vrste.

NOVI web obrazac za dojavu pronalaska stradalih divljih strogo zaštićenih vrsta

U proteklih par godina stvorile su se razne platforme i aplikacije za unos podataka od kojih su neke imale i tehničke nedostatke, a aktivnost građana je bila velika. Zato je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izradilo NOVI web obrazac za dojavu pronalaska stradalih divljih strogo zaštićenih vrsta, u okviru Sustava za dojavu i praćenje uhvaćenih, usmrćenih, ozlijeđenih i bolesnih strogo zaštićenih životinja. Obrazac možete pronaći na poveznici https://arcg.is/1CbK98 .

Obrazac je prilagođen pregledu i unosu putem pametnih telefona. Web obrazac za dojavu koristi se i za upis opažanja svih vrsta sisavaca, bez obzira radi li se o strogo zaštićenim vrstama ili jedinkama koje nisu stradale, a u svrhu prikupljanja podataka za Atlas europskih sisavaca. Dojave se prijavljuju na način da se pod naslovom „Nađena živa jedinka“ odabere polje „Ostalo“ i upiše EMMA2.

U slučaju da pronađete ozlijeđenu ili uginulu životinju i trebali bi brzu intervenciju nadležnih službi, najbolje je nazvati broj 112. Operater će vas nakon opisane situacije dalje prespojiti. Zanima li vas više kako se dalje postupa, možete više informacija saznati u HAOP Protokolu za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja.

Kartiranje-Otok-Brac

Priča s terena – Sunce građanin znanstvenik

Sunce već dugi niz godina provodi razna terenska istraživanja, te smo prošle jeseni prilikom kartiranja staništa u uvali Stračinska na otoku Šolti uočili jedinku uginulog dupina nasukanu na škrape. Nazvali smo broj 112 te prijavili zapažanje. Operater nas je potom spojio sa nadležnom organizacijom, kojoj smo dali lokaciju i opisali stanje. Pitali su nas jesmo li voljni ostaviti kontakt broj, ako bi htjeli sudjelovati u nekim daljnjim postupcima, što nije obavezno. Kako smo na brodu bili mi biolozi, naravno da smo pristali. Cijela komunikacija do tog dijela trajala otprilike dvije minute.

Kolege iz Plavog svijeta i sa Veterinarskog fakulteta nazvali su nas kako bi im opisali jedinku – veličinu, spol, procjenu starosti leša. Kako smo sa sobom imali potrebnu opremu, odradili smo uzorkovanje tkiva koje smo po povratku s terena stavili u alkohol. Uz pomoć uzorka radi se genetička analiza te saznaje je li jedinka možda već prije zabilježena u Jadranu i je li dio drugih istraživanja. Nemojte se upuštati u uzorkovanje ako ste slabog želuca i sa sobom nemate potrebnu opremu te ga prepustite stručnim službama.  

A što je bilo s dupinom? Nadležne službe kontaktirale su Općinu Šolta i Komunalno društvo, koje su jedinku došle ukloniti i propisno zbrinuti.

Postani i ti građanin znanstvenik

Ako slijedeći put prilikom odlaska u prirodu u šetnju, na izlet, planinarenje, vožnju biciklom, veslanje kajakom, supanje, jedrenje ili možda ronjenje, uočiš ozlijeđenu životinju ili strogo zaštićenu vrstu, postani i ti građanin znanstvenik i zabilježi svoja zapažanja na Sustav za dojavu.

Tagovi: