Preporuke za uključivanje edukacijskih programa organizacija civilnog društva u obrazovne ustanove

Kompostiranje-udruga-sunce-edukacijski-program-preporuke

Od 2006. do danas Sunce je održalo preko 660 edukacija za više od 14 000 sudionika.
Ako zbrojimo sve podatke na edukacijama i edukativnim događanjima u zadnjih 20-ak godina, doprli smo do više od 25 500 osoba.

– Svi edukacijski programi Sunca pomno su isplanirani i organizirani. Koriste se participativne metode kako bismo potakle ono najbolje kod sudionika, ohrabrujući ih na zajednički rad, kritičko promišljanje i sudjelovanje u samom procesu donošenja odluka. Ovakvi programi u školama omogućuju učenicima pristup kvalitetnijem i raznolikijem obrazovanju. – naglašava Margita Radman, voditeljica Odjela za edukaciju i informiranje Sunca.

Edukacijski program Sunca – Odgovorno stvaranje i postupanje otpadom

Edukacijski program Sunca namijenjen odgojno-obrazovnim radnicima naziva Odgovorno stvaranje i postupanje otpadom odobrila je Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO). Nedavno smo ga provodili u Dječjem vrtiću Trogir, gdje smo putem 10 radionica, među ostalim, govorili o postupanju otpadom, zelenim navikama, kompostiranju i ekološkim aktivnostima za djecu i odrasle.

edukacijski-program-udruga-sunce-kompostiranje

– Iako je prvotno namijenjen za edukaciju odgojitelja u cilju poboljšanja okolišne prakse dječjih vrtića, ovaj program nam je omogućio i povezivanje s lokalnom zajednicom. Naime, odgojiteljice su za proslavu završenog programa odlučile organizirati Sajam razmjene kako bi dodatno poboljšale umrežavanje s roditeljima. – kazala je Maja Golem, stručna suradnica edukatorica.

Sajmu su se odazvali roditelji i djeca grada Trogira te uz zabavu i druženje osvijestili načine poticanja kruženja predmeta u zajednici u cilju smanjenja otpada. Jasno je da ovaj edukacijski program Sunca ne samo da poboljšava znanje, već i potiče suradnju i pozitivne promjene u lokalnoj zajednici.

– U Dječjem vrtiću Trogir želja nam je da naša djeca razviju odgovornost i empatiju, kako prema okolišu tako i prema svim živim bićima, da bolje razumiju njihov međusobni odnos te da nauče one vrijednosti i usvoje one navike zahvaljujući kojima će sutra postati odgovorni ljudi i to prvenstveno odgovorni prema svojoj okolini. Kao odgojno-obrazovna ustanova, itekako smo svjesni činjenice da to možemo postići jedino kvalitetnim obrazovanjem od najranije dobi. Stoga smo, u želji da napravimo prve korake prema cilju, dogovorili suradnju s udrugom Sunce i to u vidu edukacija o odgovornom gospodarenju otpadom (za odgojitelje i djecu), po završetku kojih smo uspješno uveli brojne pozitivne promjene u našoj Ustanovi. Ono što sa sigurnošću možemo potvrditi jest da na prvim koracima nećemo stati nego ćemo kontinuirano unaprjeđivati stečena znanja i kompetencije. – Tina Guina, voditeljica Dječjeg vrtića Trogir.

Edukacijski program Sunca – Školsko kompostiranje

Ovaj program potpuno se fokusira na praktičan rad, sve se radionice provode na terenu, u vrtu škole, a učenici su sami odgovorni za izradu i održavanje  školskog kompostišta. Ali to nije sve, ovaj program se može koristiti za sve STEM radionice, uključujući biologiju, kemiju, matematiku i fiziku.

– Ovaj se program uspješno implementira od 2013. godine i svakim novim ciklusom poboljšava se zahvaljujući dragocjenom iskustvu i povratnoj informaciji uključenih. Do sada smo ovim programom izradili ili vitalizirali školska kompostišta na području Splitsko-dalmatinske županije. – kaže Radman.

– U školi kompostiramo od 2015. godine, kada je ekogrupa naše škole sudjelovala u edukacijskom programu Kompostiranje koji se provodio kao jedna od aktivnosti projekta Sudjeluj u održivom razvoju u suradnji sa Suncem. Implementacijom principa održivoga razvoja i primjenom praktičnog rada na pripremi komposta, učenike potičem na odgovorno postupanje prema prirodi, racionalno postupanje otpadom i ponovnu uporabu materijala te korištenje proizvedenog komposta kako bi se pobudila svijest o važnosti održivog ponašanja u svakodnevnom životu. Naše kompostište posjetili su brojni učenici osnovnih i srednjih škola, kao i studenti Učiteljskog studija u Splitu, i to nas jako veseli. – Meri Juras, prof. biologije i kemije, OŠ Kamen-Šine.

Ipak, unatoč svojoj kvaliteti i pozitivnim reakcijama sudionika, ovaj program nema pozitivno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje te Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) niti nekakav drugi oblik vrednovanja.

Samo jedan edukacijski program Sunca ima pozitivno mišljenje Agencija za odgoj i obrazovanje. Što to znači za Sunce i odgojno-obrazovne ustanove?

Zbog promjene u proceduri vrednovanja edukacijskih programa organizacija civilnih društava (OCD), samo je jedan program Sunca dobio pozitivno stručno mišljenje AZOO-a.Bez vrednovanja edukacijskih programa OCD-ova, proces odabira kvalitetnog programa teži je i duži za zaposlenike odgojno-obrazovne ustanove te izravno utječe na kvalitetu obrazovanja djece i učenika.

Sudjelovanjem na edukacijskim programima odgojitelji i nastavnici dobivaju bodove za stručno usavršavanje. Stoga, nadležne institucije trebaju službeno odobriti organizacijama civilnog društva provođenje određenih neformalnih programa obrazovanja u cilju priznavanja stručnog usavršavanja djelatnika.

Trenutno, škole ovise o zaposlenicima koji moraju procijeniti kvalitetu svake organizacije koja ima edukacijski program i želi surađivati, a to nije uvijek moguće zbog nedostatka vremena i motivacije. MZO-ovo i AZOO-ovo priznavanje edukacijskih programa OCD-ova rasteretit će se zaposlenici odgojno-obrazovnih ustanova i osigurati kvaliteta vanjskih edukacija.

Kako bi se potakla suradnja između organizacija civilnog društva, odgojno-obrazovnih ustanova i lokalne zajednice, ključno je odrediti jasne i transparentne kriterije po kojima se edukacijski programi OCD-ova mogu uključiti u planove i programe odgojno-obrazovnih ustanova.

Koje su predložene preporuke za odabir edukacijskih programa?

Preporuke za unaprjeđenje suradnje organizacija civilnog društva i odgojno-obrazovnih ustanova objavila je Kuća ljudskih prava Zagreb nakon provedenog istraživanja. Rezultati istraživanja pokazali su kakvi se izazovi javljaju u suradnji između odgojno-obrazovnih ustanova i organizacija civilnog društva. Preporukama i podrškom im je doskočilo i Sunce.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje trebaju jasno odrediti kriterije, pravila i procedure po kojima se edukacijski programi organizacija civilnog društva mogu uključiti u plan i program odgojno-obrazovnih ustanova.

Kriterij bi prvenstveno trebala biti kvaliteta sadržaja edukacija OCD-ova koje ulaze u kurikul, a pravila i postupci vrednovanja te kvalitete trebaju se izraditi u suradnji s organizacijama i obrazovnim ustanovama, uzimajući u obzir njihove potrebe.

U narednom periodu nadamo se da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao i osnivači odgojno-obrazovnih ustanova, potaknuti unaprjeđenje suradnje s organizacijama civilnog društva te povećati financijske mogućnosti raspisivanjem natječaja za projekte i programe koji će podupirati razvoj obrazovnih programa u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama.

Želimo da se prepozna važnost uloge neformalnog obrazovanja te osvijestiti institucije o potrebama lokalne zajednice. Na taj način bismo omogućili široj javnosti pristup kvalitetnim obrazovnim sadržajima koji će pozitivno utjecati na odgoj i obrazovanje mladih generacija.

Kako saznati koje edukacijske programe Sunce nudi?

U ovom procesu svi sudionici trebaju komunicirati i biti jasniji u svojim aktivnostima, kao i definirati svoje potrebe. Iako svi imamo puno posla, važno je biti proaktivan.

U bilo kojem trenutku možete telefonski ili e-poštom kontaktirati Sunce i reći kakva vam usluga treba – od vrste edukacije do ciljane skupine (djeca, učenici ili radnici), trajanja, teme…  Otvoreni smo za suradnju na raznim područjima i temama rada (poput gospodarenja otpadom, kompostiranja, zaštite morskih ptica, otpada iz mora ili zaštite raznih ekosustava…) kao i za suradnju s različitim dobnim skupinama. Svaka edukacija posebno se prilagođava potrebama, željama i mogućnostima naručitelja. Naši programi mogu uključivat ciljane skupine od predškolske dobi pa do odgojno-obrazovnog kadra.

Ako želite znati više o edukacijskih uslugama Sunca i kako postati njihov korisnik, javite nam se na: [email protected].

Tagovi: