Završena edukacija odgojiteljica DV “Radost”, Split

edukacija-odgajateljica-dv-radost-split

U sklopu edukacijskog programa Odgovorno gospodarenje otpadom za odgojiteljice DV Radostprovedeno je 10 radionica za odgojiteljice i pet za djecu u razdoblju od 14. ožujka do 6. lipnja 2023.

Unutar tri mjeseca odgojiteljice DV Radost i edukatorice Sunca intenzivno su se družile na predavanjima i radionicama. U nastavku slijedi kratki osvrt na naša druženja i aktivnosti.

1. Uvodna radionica

Prva radionica bila je namijenjena upoznavanju sudionika i edukatorica. Radionicu smo započeli s aktivnošću Intervjuiranje partnera u kojoj su sudionici postavljali pitanja jedni drugima kako bi se međusobno upoznali. Druga aktivnost bila je Tajni prijatelj kojom su sudionici izvukli svog tajnog prijatelja kojeg će tijekom programa dodatno upoznavati, a na kraju iznenaditi s malom gestom zahvalnosti. Kako bi odgajateljice informirali o sustavu gospodarenja otpadom, organiziran je i posjet Reciklažnom dvorištu Orišac. Ovaj posjet omogućio je upoznavanje s procesima recikliranja i odlaganja otpada te stjecanje praktičnog iskustva i uvid u funkcioniranje reciklažnog sustava.

2. Održivo gospodarenje otpadom

Sudionice su se na radionici imale prilike upoznati s temom održivog gospodarenja otpadom te osvijestiti načine kojima mi kao pojedinci možemo pridonijeti gospodarenju otpadom.

Zanimljivim primjerima i informacijama sudionice su otkrile kako ogromne količina otpada svakodnevno završavaju na odlagalištima i njihov negativan utjecaj na prirodu. Saznale su kako jednostavne promjene u našem svakodnevnom životu, poput pravilnog razvrstavanja otpada, mogu imati značajan pozitivan utjecaj na okoliš.

Održanim predavanjem i zadacima obrađene su teme problematike otpada, utjecaja na okoliš, pravilnog recikliranja te akcijski plan EU-a za kružno gospodarstvo.

No, radionica nije bila samo teorijska. Sudionice su dobile stečeno znanje primijenile u praksi. Pregledale su okoliš svoje škole i zajednički odabrale najpogodnije mjesto za izradu kompostišta.

3. Kompostiranje – što i kako?

Putem radionice izrade kompostišta odgojiteljice su upoznate s metodom kompostiranja, zašto je važno kompostirati i načinom održavanja kompostišta. Kompostiranje je prirodan proces razgradnje organskog materijala, poput ostataka hrane i vrtnog otpada, u bogato tlo poznato kao kompost. Kompostiranje, ne samo da smanjuje količinu otpada koji završava na odlagalištima, već i stvara plodno tlo koje se može koristiti za vrtlarstvo i biljke.

Na praktičnom dijelu radionice odgajateljice su vrijedno skupljale, usitnjavale i slagale materijal na kompostnu hrpu.

Ključni aspekt ove radionice bila je izrada dugoročnog plana za održavanje kompostišta, u koji će biti uključena i djeca. Ovaj plan osmišljen je kako bi se osiguralo redovito održavanje kompostišta, dodavanje novog materijala i praćenje procesa razgradnje. Uključivanje djece u ovaj plan ima nekoliko prednosti – osim što će se educirati o važnosti kompostiranja, djeca će razviti osjećaj odgovornosti prema okolišu i učiti o prirodnim ciklusima.

4. Ekoaktivnosti za djecu vrtićkog uzrasta

Na predavanjima odgojiteljicama su prikazani načini upoznavanja djece vrtićkog uzrasta s temama ekologije i prirodom koja nas okružuje. Osim toga, predstavili smo i niz ekoaktivnosti izrade novih i korisnih materijala od različitih vrsta otpada, u svrhu podizanja svijesti djece o ekologiji.

Jedna je od ekoaktivnosti izrada voskomota – višekratne ekološke folije od pčelinjeg voska koja služi kao zamjena za plastične i aluminijske folije. Na ovoj radionici odgajateljice su se upustile u izradu voskomota, a uz to smo i reciklirali papir. Kreativnim ekoaktivnostima otpad je predstavljen kao resurs od kojeg možemo stvoriti nešto novo i korisno.

5. Ekoaktivnosti za djecu jasličkog uzrasta

Tijekom radionice istaknuli smo važnost boravka u prirodi i korištenja prirodnih materijala u radu s djecom. Učili smo kako izraditi igre i didaktičke materijale namijenjene djeci jasličke dobi. Učili smo kako približiti biljni i životinjski svijet djeci i upoznati ih s problemom onečišćenja. Teorija je provedena edukativnim igrama i izradom prirodnih hranilica za ptice od kore naranče, kao i izradu komposta u staklenoj posudi. Kreativnom igrom i praktičnim aktivnostima djeca stječu vrijedna znanja o očuvanju okoliša i važnosti prirodnih materijala. Ovakva iskustva nadahnut će ih da budu svjesni svoje okoline i aktivni učesnici u očuvanju naše predivne prirode.

6. Okolišna odgovornost – energija i voda

Šesta radionica bila je rezervirana za upoznavanje s okolišno-odgovornim funkcioniranjem ustanove, s naglaskom na potrošnju energije i vode. Utvrdili smo najveće potrošače energije i gubitke u potrošnji resursa. Predstavili smo načine uštede i mogućnosti bolje iskoristivosti resursa s manjom potrošnjom energije i vode.  Odgojiteljicama je bilo izuzetno korisno uvidjeti načine uštede i optimizacije potrošnje resursa bez velikih odricanja. U sklopu praktičnog dijela radionice, izrađivali smo sredstva za čišćenje od prirodnih sastojaka – octa, destilirane vode, eteričnih ulja čajevca i limuna i listova ružmarina i kadulje.

7. Okolišna odgovornost – nabava i prijevoz

U sklopu radionice sudionice su upoznate s alternativnim načinima transporta, prednostima održive mode u odnosu na brzu modu, ekološkom kupovinom, odnosno smjernicama za kupovinu ekološki održivih proizvoda te, također, i načine lažnog oglašavanja proizvoda kao ekoloških. Nova znanja primijenili smo u praksi – konzumerističkom šetnjom na kojoj su odgajateljice u trgovinama kritički promišljale o proizvodima na polici i tražile alternative za sve one koje su prepoznale kao greenwashing. Također smo provjerili i stanje našeg kompostišta.

8. Provedba okolišno-odgovornih načela

Sudionice su na radionici prepoznali kako mogu s lakoćom uvesti okolišno-odgovorne promjene u svoje odgojno-obrazovne usluge. Rješavanjem Zelenog testa saznali smo koje to okolišno-odgovorne promjene u svojim ustanovama koje već provode, koje su to promjene na koje ne mogu utjecati te promjene na koje mogu i trebaju. Također su izradile plan provedbe aktivnosti s djecom i organizirale njihov način provedbe do kraja lipnja. Za kraj, odgajateljice su riješile test Ecological Footprint kako bi osvijestile vlastiti ekološki otisak koji kao pojedinci stvaramo na Zemlju – što je to čime najviše pridonosimo zagađenju i kako možemo utjecati na njihovo smanjenje.  

9. Okolišna odgovornost u zajednici

Tijekom radionice predstavljen je koncept aktivnosti Oluja misli kojom su odgojiteljice razgovarale o  dosadašnjim, ali i budućim, suradnjama s lokalnom zajednicom i roditeljima. Iznošenjem dosadašnjih iskustava, odabrane su stranke s kojima su najviše zadovoljne te izrađene preporuke za budućnost, poput poticanja suradnje s roditeljima organiziranjem edukacija za roditelje i djecu. Na radionici je također odrađena i World cafe aktivnost kojomsu sudionice, podijeljene u dvije skupine, raspravljale o uključivanju lokalne zajednice i roditelja u odgovorno gospodarenje otpadom. 

10. Kako je bilo i kako dalje?

Zadnja radionica posvetili smo vrednovanju cjelokupnog programa s odgojiteljicama, prisjećanju na protekle radionice te raspravi o tome kako je bilo, što bi promijenile i koje su ideje za budućnost. Podjelili smo i diplome za upješno završen program, a također i razmjenili poklone tajnog prijatelja. Za kraj organizirali smo Sajam razmjene za djecu koja su bila i više nego zadovoljna na mogućnosti zamjene svojih starih igračaka za neku novu i idejom međusobnog mijenjanja sa svojim vršnjacima. Odgojiteljicama se svidjela ideja i planiraju je primijeniti u svom budućem radu.

RADIONICE S DJECOM, DV Radost:

Radionice EKOSUSTAV MORA I ŠUMA (DV Iskrica i DV Trešnjica)

U DV Iskrica i DV Trešnjica odrađene su radionice Ekosustav mora i šuma na kojima su sudjelovala djeca mješovitih uzrasta. Djeca su na ovim „šumskim“ i „morskim“ radionicama učila o hranidbenim lancima u prirodi te hranidbenoj piramidi životinja navedenih područja. Igrom vizualnog prikaza šume i mora određivali su hranidbeni status određenih životinja, učili o životinjama, njihovoj prehrani i problemima nestanka vrste iz okoliša.

Radionica BIORAZNOLIKOST U BOJI I TEKSTURI (DV Pluton)

U DV Pluton održana je radionica raspoznavanja boja i tekstura u zatvorenom okruženju (unutrašnjost vrtića) i otvorenom okoliša koji ih okružuje, u ovom slučaju igralištu njihova vrtića.  Na radionici su djeca učila raspoznavati različite boje i teksture koje se mogu pronaći u njihovu okruženju, pa tako i u prirodi.

Radionica MOJA STAKLENKA KOMPOSTA (DV Cvrčak)

Na ovoj radionici djeca DV Cvrčak učila su što je to kompost i kako se kompostira. Imali su zadatak izraditi kompost u pojedinačnoj staklenki uz navođenje edukatorica te poučavanje o važnosti svakog sloja i načinima održavanja, kako bi na kraju dobili zdravi kompost, ugodnog mirisa. Također svatko je dobio i svoj dnevnik u kojem će naredna četiri tjedna moći pratiti razinu, temperaturu, miris i vlagu komposta.

Radionica HRANILIŠTE ZA PTICE (DV Margaritela)

U DV Margaritela izrađivali smo ekološke hranilice za ptice uz pomoć narančine korice, konopa i sjemenki. Djeca su imala učila o važnosti iskorištavanja hrane i načinima ponove uporabe predmeta. Osim što smo izrađivali hranilice, također smo se i osvježili svježe iscijeđenim sokom od naranče. Jednostavno rečeno – zdravo i korisno.