Zeleni telefon je zvonio 108 puta do sada u 2018.

Zeleni telefon je zvonio 108 puta do sada u 2018.

Što ste nam sve prijavljivali? Koliko je toga riješeno? Koji su problemi najčešći?

Donosimo vam Polugodišnji izvještaj o radu Zelenog telefona za 2018!

Zeleni telefon je besplatni alat koji građanima pruža informacije i savjete te pomaže u rješavanju okolišnih problema u njihovim lokalnim sredinama.

ZT ima jedinstveni broj za područje cijele Hrvatske 072/123-456, a pozivi s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije preusmjeravaju se u Udrugu Sunce.

Zeleni telefon ima zadaću informirati i educirati javnost te utjecati na nadležna lokalna, regionalna i državna tijela za učinkovitije i savjesnije postupanje u cilju očuvanja i zaštite okoliša i prirode.

Prvih pola godine je iza nas, a linija Zelenog telefona u ovom razdoblju je zvonila 108 puta. Od zaprimljenih 108 prijava, do sada je riješeno njih 69, dok je ostatak zaprimljenih prijava u postupku rješavanja koji će se nastaviti u drugoj polovici godine. U ovom razdoblju su se također nastavili rješavati i slučajevi iz prethodnih godina.

Sada već tradicionalno, na vrhu ljestvice su pozivi vezani za otpad i bespravnu gradnju koji čine više od 70% zaprimljenih prijava.

U skladu s tim, fokus rada Zelenog telefona u 2018.g. je upravo na ove dvije kategorije.

Tako smo kroz siječanj, veljaču i ožujak provodili Facebook medijsku kampanju u kojoj smo građane educirali o važnosti pravilnog odvajanja otpada, uspješnim primjerima dobrog gospodarenja otpadom u RH i svijetu, nedostacima sustava gospodarenja otpadom u županiji te smo sudjelovali u javnoj raspravi o nacrtu Plana gospodarenja otpadom grada Splita.  Našim komentarima na Plan gospodarenja otpadom grada Splita u sklopu Facebook kampanje potaknuli smo građane na uključivanje u javnu raspravu te na podizanje razine svijesti o važnosti pravilnog gospodarenja otpadom u gradu i županiji. Također smo sudjelovali u nizu tribina u gradu Splitu na temu gospodarenja otpadom kao predavači u svrhu educiranja i informiranja javnosti.

Period od ožujka do početka srpnja obilježila je kategorija Zelenog telefona – bespravna gradnja, u kojoj su se zaprimljene prijave odnosile na nasipavanje mora i morske obale građevinskim materijalom. Ovakvi zahvati su većinom izvođeni bez potrebnih odobrenja za takvu vrstu djelovanja te je u budućnosti potreban snažniji koordinirani nadzor inspekcijskih službi u svrhu učinkovitije zaštite pomorskog dobra, biljnog i životinjskog svijeta u moru te vanjskog okoliša priobalja. Zaprimljene prijave odnosile su se na niz lokacija uz obalu i na otocima u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ovaj smo problem istaknuli i na sastanku u organizaciji Pučkog pravobranitelja RH kada smo naglasili potrebu učinkovitije zaštite i boljeg provođenja pravnih mehanizama od strane nadležnih tijela. Na ovoj temi ćemo nastaviti raditi i u drugom dijelu 2018.g.

Zeleni telefon nastavlja sa svojim radom o kojem ćemo vas izvijestiti početkom 2019. godine, a do tada nas ne zaboravite zvati!

Slike koje ste nam vi poslali u 2018.g.:

Nasipavanje u mjestu Bajnice Jesenice, općina Dugi Rat

Otpad u luci Krilo Jesenice, općina Dugi Rat

Nasipavanje u mjestu Drašnice, Općina Podgora

Nasipavanje i bespravni objekt na pomorskom dobru u Stomorskoj, Općina Šolta

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET