Održali smo prvu radionicu o volontiranju sa učenicima Obrtne tehničke škole Split

Održali smo prvu radionicu o volontiranju sa učenicima Obrtne tehničke škole Split

Odradili smo prvu edukativnu radionicu u ciklusu od tri u srednjim školama, u sklopu projekta „VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!“ na temu Volonterstva i civilnog društva. Proveli smo je u četvrtak 08.03.2018. godine u Obrtno-tehničkoj školi u Splitu. Radionicu se održala od 09:00h do 13:00h pod vodstvom Lige za prevenciju ovisnosti – Duške Milinković, Josipe Ursić i Paule Srdanović, ali i Udruge Sunce – Mirande Šimac i Marina Spetiča . Uz suradnju i prisustvo 18 divnih i pristupačnih učenika. Donosimo vam malo atmosfere.

Kako bi se bolje upoznali, svoje druženje smo započeli interaktivnom igrom predstavljanja kroz papiriće. Svatko je predstavio sebe kroz različiti broj papirića i podijelio nekakvu zanimljivost s grupom – koja će ga okruživati u daljnjem radu. Da sve ne ostane na neformalnom druženju, odlučili smo uspostaviti zajedničkim snagama dogovor o radu kojeg ćemo se pridržavati u budućnosti. Prema dogovoru potrebne su nam suradnja, opuštenost i međusobna tolerancija… Učenici su komunicirali svoja očekivanja, ali i ono s čim će oni sami doprinijeti radionicama. Na ispisanim “stickerima” smo uočili da smo svi spremni na dobru zabavu, nova upoznavanja i suradnju koja je najbitnija pri ovom tipu grupnog rada.Svoja mišljenja smo u nastavku istaknuli i podijelili s drugima kroz „barometar“ stavova, svaku tvrdnju koju su nam edukatori pripremili o volontiranju smo prokomentirali, ali i detaljno obradili uz par diskusija. Neke od tvrdnji koje smo komentirali su „Volonteri su tolerantni i poštuju različitosti“ ili „Bolje je džaba ležati nego džaba radit“.

Kako se ne bi uspavali Josipa nas je podigla na noge igrom „Zmaj, Bakica i Samuraj“. Podijelivši se u timove dobro smo se nasmijali i ponovili još jednom koliko je bitna složnost u grupi. To su naglasili i sami učenici nakon 3 uzastopne runde u kojima nismo imali pobjednika jer su svi bili jednaki ali i pobjednici. Timski rad nastavili smo kroz siluetu čovjeka koji je imao sve ono što pravi volonter treba – mišljenje, osjećaje ali i kako djeluje i pokreće se. Naš volonter teži promjenama, otvoren i spreman pomoći. Osjeća potrebu za pomaganjem drugima, ljubav i mir. A, sve to ostvaruje kroz timski samovoljni rad pokrećući se željom i voljom za boljom budućnosti.

Nakon rada na timskom duhu, prešli smo na teoriju i samu prezentaciju o tome „Što je zapravo volontiranje?“ koju su predstavile Josipa i Duška. Naučili smo što je to javno zagovaranje i kako ga možemo upotrijebiti, što su to udruge i civilno društvo, koja prava i obveze ima volonter i još mnogo toga. Svoje pozorno slušanje smo naposljetku provjerili i kroz kviz Kahoot – koji se učenicima izrazito svidio jer se rezultati anonimno prenose vizualno na ekranu koristeći se Internet aplikacijom. Za kraj smo saslušali učenike o tome kako im se svidjela radionica, naglasili su – dobru hranu, piće, zabavu ali i stečena nova i zanimljiva znanja.

Ako je suditi prema prvoj radionici, buduće aktivnosti bit će pune energije i spremnosti na rad, uz dobru zabavu, naravno!

 

Autorica teksta i fotografije: Paula Srdanović (volonterka komunikatorica)

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET