Mladi učenici volonteri obnovili 100 metara suhozida na ulazu u NP “Krka”

Mladi učenici volonteri obnovili 100 metara suhozida na ulazu u NP “Krka”

U tjednu volontiranja i u povodu Europskog dana Parkova u petak i subotu, 25. i 26. svibnja 2018. na ulazu u Nacionalni park „Krka“ na Lozovcu održala se prva učenička volonterska akcija u sklopu projekta VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!.

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Liga za prevenciju ovisnosti iz Splita, Srednja škola Ivana Lucića iz Trogira, Centar za pružanje usluga u zajednici Split, Obrtna tehnička škola iz Splita i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ projektni su partneri koji su osmislili i proveli volonterski program za školske volontere „Mladi u obnovi suhozida“ u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicijskog graditeljstva, tehnike suhe gradnje, očuvanja bioraznolikosti i upoznavanja s alatima georeferenciranja.

Ukupno 27 volontera učenika, u dobi od 15 do 25 godina, pod mentorstvom i vodstvom 15 koordinatora, odradilo je ukupno 324 volonterska sata i u manje od dva dana obnovilo oko 100 m suhozida u sklopu ove volonterske akcije.

Svrha ovog programa je sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanova provodi u zaštićenom području i uz rubove zaštićenog područja. Program akcije je usklađen s Planom upravljanja JU „NP Krka“ i osmišljen tako da doprinosi zaštiti prirode i kulturno-povijesne baštine.

Volonteri su već prije same volonterske akcije sudjelovali na pripremnim edukacijskim radionicama o čemu smo već pisali. U NP „Krka“ su ih obučavali majstori suhozidari iz Udruge Dragodid, a također im je predstavljen alati rada u georeferenciranju. Suhozidi spadaju u kulturna dobra Republike Hrvatske a umijeće suhozidne gradnje pod nematerijalno kulturno dobro. Obnovljeni suhozid na Lozovcu ostat će trajno svjedočanstvo tradicijske baštine koji će opasati područje budućeg parkirališta glavnog kopnenog ulaza u NP „Krka“, koje će biti uređeno u sklopu projekta Centar za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka „Krka“ – Lozovac.

Početak volonterskih radova na obnovi suhozida bio je u petak, 25. svibnja u 14 sati a nakon završetka radova u subotu poslijepodne volonteri su, zajedno sa svojim mentorima, posjetili najpoznatiju prirodnu atrakciju u NP „Krka“ – Skradinski buk te se pobliže upoznali s vrijednim kulturno-povijesnim spomenicima koje Krka čuva.

Ova volonterska akcija održala se paralelno s manifestacijom Hrvatska volontira koja se održava se već osmu godinu u cilju ukazivanja na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. Volontiranje potiče izgradnju bolje i snažnije zajednice. Različitosti i sličnosti pretvaraju se u snagu koja plete živu društvenu mrežu i oblikuje budućnost i autentičnu povezanost među ljudima. Manifestacija Hrvatska volontira ove se godine održala od 21. do 26. svibnja 2018. To je tjedan u kojem se obilježava i Europski dan Parkova, brojnim aktivnostima koje povezuju prirodnu baštinu i kulturni identitet.

Projekt financiraju Europska unija, iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET