Let’s Beach about It! Komunikacijska kampanja za smanjenje otpada u moru

Let’s Beach about It! Komunikacijska kampanja za smanjenje otpada u moru

Procjenjuje se da oko 80% morskog otpada dolazi iz kopnenih izvora i od aktivnosti s kopna, dok oko 20% otpada u moru završava kao rezultat (neodgovornog) pomorskog prometa i ribarstva. Prema Programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), samo 15 % morskog otpada pluta na morskoj površini; dodatnih 15 % ostaje u vodenom stupcu, a 70 % nalazi se na morskom dnu. Trenutačne procjene pokazuju da danas u oceanu ima više od 150 milijuna tona plastike. Ako se ništa ne promijeni, do 2025. godine ocean će sadržavati 1 tonu plastike na svake 3 tone ribe, a do 2050. oceani bi mogli imati više plastike nego ribe.

Jadransko more je polu-zatvoreni bazen s polaganim strujama, što ga čini ranjivim na onečišćenje. Prevladavajući dio morskog otpada sastoji se od plastičnih materijala, a mikro-plastika predstavlja sve veći uzrok zabrinutosti za degradaciju morskog i obalnog ekosustava, što potencijalno ugrožava funkcionalnost ekosustava, ribarenje (ribolovnu djelatnost) i turizam. Zato pokrećemo kampanju Let’s Beach about It!

Pridružite nam se na splitskoj Rivi 12. srpnja 2018. od 18 sati i sudjeluj u početku kampanje!

Udruga Sunce Split u sklopu ML-Repair projekta s partnerima iz Italije i Hrvatske ove godine pokreće niz aktivnosti usmjerenih upravo na opisane probleme. Hrvatska, a tako i Italija, suočava se sa sve većim problemima koje za sobom donosi masovni turizam. Ako želimo održati naš turizam, koji je trenutno jedna od najjačih ekonomskih grana u RH, moramo sinergijski djelovati na više razina te prekogranično. Kampanja, koju plasiramo događajem na splitskoj Rivi 12.07.2018. u 18 sati, nazvana je Let’s Beach about It uz slogan All Together for a Cleaner Adriatic, a predstavlja igru riječi koja bi nas trebala potaknuti da pričamo o tome, da osvijestimo odlazak s plaže kao trenutak u kojem možemo i sami izrazito pozitivno djelovati. Svaki put kad pospremimo stvari za sobom, možemo se osvrnuti i sigurno ćemo uočiti nekakav otpad. Taj otpad možemo pokupiti i time kroz nekoliko sekundi spriječiti daljnje onečišćenje plaža i mora.

Pojedinac sam može doprinijeti smanjenju problema. Svaki put kada idemo na plažu ili se nalazimo u blizini mora, potrebno je osvijestiti kakvu štetu slučajno zalutali komad plastike, boca, omot od sladoleda, plastična vrećica, ležaji na napuhivanje, čaše i slično mogu prouzročiti za morski ekosustav, a time posljedično i zdravlje i sigurnost ljudi. Hešteg #beaching koristi se na društvenim mrežama – popratite kampanju!

Ljeto 2018 obilježit će Facebook kampanja i web kampanja, medijska kampanja, radio kampanja, audio-vizualni materijali na trajektima i javnim površinama, gadgeti te promotivni/informativni materijali, nacionalne izložbe za djecu i zainteresiranu javnost u RH i Italiji, edukativne radionice i mnoštvo drugih aktivnosti.

Enjoy the beach, but leave it clean. Everytime you leave the beach pick up a piece of litter, yours and others!

Uživaj u plaži, ali je i ostavi čistom. Svaki put kad kreneš s plaže, pokupi dio otpada bilo da je tvoj ili tuđi!

 

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET