Krenule su info radionice za projekt VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!

Krenule su info radionice za projekt VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!

U sklopu projekta VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE – školski volonterski program u zaštićenim područjima prirode, krenule su prve info radionice.

Udruga Sunce projekt provodi s Ligom za prevenciju ovisnosti, Obrtnom tehničkom školom u Splitu, Srednjom školom Ivana Lucića iz Trogira, Centrom za pružanje usluga u zajednici, Nacionalnim parkom “Krka” te parkovima prirode “Telašćica“, “Biokovo” i “Vransko jezero” kao partnerima u projektu.

Tako su na prvim radionicama sudjelovali učenici iz ukupno četiri druga razreda različitih smjerova Obrtne tehničke škole u Splitu koje su ovom prilikom vodile edukatorice Miranda Šimac iz Udruge Sunce  i Duška Milinović iz Lige za prevenciju ovisnosti, uz pratnju Marina Spetiča (Suradnika za komunikaciju i odnose s javnošću – Udruga Sunce) te Josipe Ursić (Suradnica za volontere – Liga).

S učenicima i učenicama drugih razreda srednjih škola te korisnicima Centra, tijekom siječnja održat će se nekoliko info radionica s ciljem upoznavanja s tematikom, ciljevima i organizacijom projekta, a u svrhu potrage za budućim mladim volonterima i volonterkama.

Projekt VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a sastoji se od nekoliko ključnih elemenata. Info radionicama prethodilo je osmišljavanje konkretnih volonterskih programa za svaki pojedini teren u suradnji s partnerima na projektu, a cilj info radionica je učenike upoznati s osnovnim značajkama svakoga volonterskog programa, motivirati učenike na sudjelovanje i upoznati ih s osnovnim elementima projekta.

Nakon ove faze, a prije samih volonterskih akcija, zainteresirani učenici i učenice sudjelovat će na ukupno tri edukativne radionice o volontiranju, zaštiti okoliša i socijalnim vještinama, što predstavlja sljedeću fazu realizacije projekta. Volonterske akcije će se održati u nabrojanim zaštićenim područjima prirode, a obuhvatit će aktivnosti od izrade suhozida, sređivanja botaničkog vrta, jednostavnog mapiranja pomoću GPS uređaja, do čišćenja područja od otpada ili uklanjanja invazivnih vrsta bilja.

Za više informacija možete preuzeti info-letak OVDJE!

 

 

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET