Eco-friendly uređenje interijera

Eco-friendly uređenje interijera

Gosti traže odmjereno uređen prostor u kojem će se osjećati ugodno, možda čak i ugodnije nego u vlastitom domu. Iz demografske perspektive; Generacija x koja je najveći generator masovnog turizma, apartmanizacije i betonizacije postaje sve starija. Njima je glavni motiv dolaska bilo sunce i more. Danas na snagu stiže generacija Milenijci. Imaju vremena, imaju novac za putovanja, a na turističko tržište donose velike promjene. Njima su klasični hotelski kompleksi i betonizirana apartmanska naselja neinteresantni. Oni žele doživljaj! Na putovanju traže autentičnost, lokalno iskustvo i harmoniju s prirodom.

Tržište se polako počelo prilagođavati tom trendu pa stoga možemo vidjeti sve više inovativnih smještajnih kapaciteta poput glampinga, kućica na stablu, eko-etno sela, itd. koja uspješno spajaju poštivanje okoliša i lokalni identitet. Činjenica jest da smo na prijelazu iz perioda masovne apartmanizacije u period zaštite okoliša. Očuvana priroda postaje luksuz i svi koji su toga svjesni zarađuju više. Ekologija nije više socijala nego postaje brend. Svi stručnjaci u turizmu u zadnje vrijeme naglašavaju jednu te istu stvar – trebamo biti autentični! A autentičnost se treba graditi na našom lokalnom identitetu, na lokalnim pričama. Što to znači u praksi?

Ulaskom svjetskih marki namještaja i opreme za kućanstva i na naše tržište, poznatih po pristupačnosti svojih proizvoda širokim masama, došlo je do mora jedno te istih ”apartmančina”. Dobar dizajn danas više nije stvar luksuza nego vaše kreativnosti.

Dizajn je važan i kod brendiranja smještajne ponude – ovdje je važan svaki detalj jer detalji čine stil, stil koji prodaje vaš smještaj i kojim se možete istaknuti iz gomile sličnih apartmana. Kada se priča o eco-friendly apartmanu, stavlja se velik naglasak na to da treba interijer ”disati lokalni identitet”. Namještaj može biti autentično restauriran i temeljiti se na filozofiji smanji- recikliraj-ponovno upotrebi. Plastike nema. Materijali i proizvodi su prirodni i autohtoni. Stilovi s kojima možete opremiti ili ”podignuti” vaš ambijent su retro, etno, vintage, rustic, industrial i shabbychic. Povežite se horizontalno – potražite ponudu domaćih proizvođača, dekorirajte stan s unikatnim slikama od lokalnih umjetnika, stavite ručno rađene eko sapune od lokalnog proizvođača, poklonite gostima domaći džem od lokalnog OPG-ja i ostavite vizitke te platnenu eko vrećicu za kupnju. Ako IKEA uspješno funkcionira po sistemu ”sve što vidite u našom dućanu možete i kupiti”, zašto ne bi i vi promovirali lokalnu zajednicu na takav način? Obratite pažnju na sitnice. Neka gost osjeti autentičnost identiteta neke lokacije već na početku u vašem apartmanu. Budite totalno drukčiji od drugih!

S Dalmatia Green programom za eco-friendly smještaj povezujemo i promoviramo iznajmljivače koji su kreativno implementirali lokalni identitet u njihov dizajn te postali ambasadori lokalne zajednice. Primjeri uspjeha koji zaista dišu održivost i od kojih možete učiti su: Varosh Apartments, Salvezani Apartments, Olive Garden Paljka, Tvrdić Honey Apartmens.

U sklopu Dalmatia Green programa u partnerstvu s eko dizajneri interijera iz tvrtke Održivo d.o.o. iznajmljivače educiramo kako autentično dizajnirati interijer ili restaurirati postojećeg da opet ”dobije dušu”.

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET