Recikliranje nije rješenje – kako smanjenje otpada može promijeniti sve

zlarin-krk-morski-otpad-bemed

Recikliranje je postalo jedan od prepoznatljivih simbola ekološkog angažmana i zaštite okoliša. Međutim, dok recikliranje ima svoje prednosti i igra važnu ulogu u smanjenju negativnog utjecaja otpada na okoliš, istina je da recikliranje samostalno ne može donijeti sveobuhvatno rješenje za globalni problem otpada. Današnje se društvo nalazi u klopki nepotrebnog stvaranja otpada da bi ga potom recikliralo. Iako se brza potrošnja i nekontrolirano gomilanje resursa često čini neizbježnim, imperativ smanjenja otpada postaje ključan faktor u stvaranju održive budućnosti.

Naša dnevna rutina, navike potrošnje i način na koji upravljamo resursima neposredno utječu na zdravlje planeta. Iz tog razloga, Sunce nastoji postaviti smanjenje otpada u središte svoje misije. Osim što je to način smanjenja negativnog utjecaja na okoliš, smanjenje otpada također potiče promjene u načinu razmišljanja i ponašanja koje su nužne za izgradnju održive budućnosti. Svaki korak prema smanjenju otpada predstavlja doprinos u stvaranju čistijeg i zdravijeg okruženja za nas i buduće generacije.

U nastavku ti donosimo praktične primjere kako možeš smanjiti stvaranje otpada.

Kako smanjiti otpad u svakodnevnom životu

Smanjenje korištenja plastičnih vrećica

Osim već klasičnih višekratnih vrećica za kupovinu, znaš li da postoje višekratne vrećice i za voće i povrće? Ako ih već nemaš, možeš ih pronaći u većim trgovinama na odjelu za voće i povrće. Ove vrećice možeš iznova koristiti i u trgovinama i na tržnicama. Njihova najveća prednost je što zamjenjuju vrlo lagane plastične vrećice – vrećice koje je gotovo nemoguće reciklirati.

Smanji ambalažu

Kupuj namirnice poput riže, tjestenine, sušenog voća i orašastih plodova u trgovinama koje nude rinfuznu robu te ih spremi u vlastite višekratne posude. Kupuj proizvode bez ambalaže kao što su kruti šamponi i sapuni. Postoje i druge trgovine koje nude opciju kupovanja proizvoda bez ambalaže. Istraži koje su! Također, na tržištu postoje razne višekratne opcije svakodnevnih proizvoda: blazinice, štapići za uši, menstrualne čašice, ubrusi, pelene, britvice…

Digitalni računi i dokumenti

Umjesto da tiskaš račune i dokumente, spremi ih digitalno na računalu ili u oblaku. Plaćaj račune putem računala ili mobitela. Ipak, pripazi da ne stvaraš digitalni otpad!

Kompostiranje organskog otpada

Uzgajaj svoj kompost ili odvoji biootpad u posebne spremnike za biootpad kako bi se smanjila količina otpada koji završava na odlagalištu. Kompostiranje organskog otpada stvara kompost koji obogaćuje tlo hranjivim tvarima. Taj kompost možeš koristiti umjesto umjetnih gnojiva pri uzgajanju svojih vrtnih ili kućnih biljaka.

Popravljanje

Umjesto da bacaš odjeću s manjim oštećenjima, nauči osnovne vještine popravka, kao što su šivanje rupa ili zamjena gumba. Popravi pokvareni uređaj, odnesi stare cipele postolaru… Popravak predmeta produžava njihov životni vijek i smanjuje potrebu za kupovinom novih. Time se smanjuje količina otpada koja završava na odlagalištima ili zahtijeva recikliranje, čime se smanjuje opterećenje za okoliš. Istovremeno, popravak može biti ekonomski isplativiji od zamjene predmeta novima, a često i podržava lokalne obrtnike, majstore i male poduzetnike. Gdje možeš popraviti korištene predmete u Splitu pronađi ovdje.

Kupovina rabljene odjeće, namještaja i drugog

Posjeti second-hand trgovine i pronađi visokokvalitetnu odjeću po povoljnijim cijenama. Potraži predmete koji ti trebaju na mrežnim stranicu za preprodaju i na društvenim mrežama. Postoje razne grupe na Facebooku na kojoj ljudi međusobno prodaju i razmjenjuju predmete! Ne zaboravi i na Sajam razmjene Sunca svakog prvog utorka u mjesecu!

Pravilno skladištenje hrane i planiranje obroka

Svaka namirnica ima svoj način čuvanja koji joj omogućava najduži vijek trajanja, održava njezinu svježinu i sprječava kvarenje. Pravilno skladištenje hrane pomaže u smanjenju bacanja hrane. Također, planiraj što ćeš kuhati i kupuj samo potrebne namirnice. Smanji impulzivnu kupovinu i prati rok trajanja. Namirnice s kraćim rokom pohrani na vidljivo mjestu u svom ormaru i hladnjaku kako bi se iskoristile na vrijeme.             

DIY čišćenje

Izradite vlastite čistače kod kuće koristeći jednostavne sastojke poput octa, sode bikarbone i limuna i izbjegni kupovinu proizvoda u plastičnoj ambalaži.

Smanjenje tiskanja

Ako je moguće, čuvaj dokumente digitalno umjesto da ih tiskaš. Ako moraš tiskati, koristite obostrano tiskanje i recikliraj papir.

Ne zaboravi, važno je postepeno uvoditi ove promjene u svoju svakodnevicu kako bi postale trajne navike! Ako želiš usvojiti novu naviku, preporučuje se postavljanje malih, ostvarivih ciljeva, praćenje napretka i fleksibilnost u pristupu kako bi se prilagodili promjenama. Svaki ovakav korak, iako mali, doprinosi smanjenju otpada i očuvanju okoliša. Pridruži se pokretu smanjenja otpada danas i osjetite snagu svake male promjene. Vaša svakodnevna odluka može oblikovati našu sutrašnjicu.