Obilježili smo Dan planeta Zemlje!

Udruga Sunce Split obilježila je 51. svjetski Dan planeta Zemlje postavljanjem štanda na splitskoj Rivi na kojem su se građani mogli besplatno učlaniti u Udrugu Sunce Split te dobiti jedan od prigodnih poklona – bombice sa sjemenkama livadnog cvijeća i sadnice aromatičnog bilja!

Zainteresirane građanke i građane na štandu su dočekale naše volonterke Europskih snaga solidarnosti, Sofija i Ivana, s pregršt informacija o kompostiranju, otpadu i održivom načinu života. Sadnice peršina, bosiljka te bombice sa sjemenkama također su njihov rad i doprinos.

Proglasili smo i pobjednike ovogodišnjeg natjecanja u kojem su sudjelovali učenice i učenici osnovnih i srednjih škola te djeca iz vrtića sa splitskog područja. Tradicionalno, autori najboljih radova nagrađeni su poklon-paketima Udruge Sunce i edukativnim izletima.

S obzirom na to da je tema ovogodišnjeg Dana Planeta Zemlja – „Restore our Earth“, zadatak je bio „obnoviti“ našu Zemlju na tri razine:

1. razinaObnovimo sebe za djecu dječjih vrtića i učenike razredne nastave koji su imali zadatak osmisliti zdravi obrok, uz što manje otpada i pravilno zbrinjavanje biootpada.

Pristiglo je ukupno 14 radova, a glavni su kriteriji četveročlanog žirija za ocjenjivanje bili: uključenost djece, promišljanje o zbrinjavanju proizašlog otpada, zanimljivost i inovativnost projekta, povezanost s tematikom ove razine te održivost projekta.

Radovi s najvećim brojem bodova su:
1. Dječji vrtić „Marjan“, Split, p.o. Mandalina (djeca 3 – 7 godina pod vodstvom odgajateljice Antonie Ercegović)

2. OŠ Kralja Zvonimira, Solin (učenici 1.c razreda pod vodstvom učiteljice Paule Munjize)

Osvojili četkicu za zube od bambusa (BIOROOT) i kutije za užinu (Hajdi), vrtićka djeca osvojit će još i Zeleni izlet po izboru, a učenici edukativni izlet u Milnu na otoku Braču.

Ostale radove pronađite ovdje -> Facebook Sunce.

2. razinaObnovimo kopno“ za učenike i učenice predmetne nastave koji su imali zadatak osmisliti kampanju za odvojeno prikupljanja biootpada.

Pristigla su ukupno četiri rada. Glavni su kriteriji četveročlanog žirija za ocjenjivanje bili: uključenost djece, zanimljivost i inovativnost projekta, povezanost s tematikom ove razine i održivost projekta. Najviše bodova dobio je rad:

OŠ „Mejaši“ (učenici6. i 7. razreda pod vodstvom nastavnice Marite Čalete).

Učenici su osvojili edukativni izlet u Milnu na otoku Braču, višekratne boce za vodu (BIOROOT) te minikomplete ekoloških biorazgradivih folija od voska (Pčelarko).

Ostale radove pronađite ovdje -> Facebook Sunce.

3. razinaObnovimo more“ za učenike i učenice srednje škole koji su imali zadatak osmisliti edukacijske igre na temu morskog otpada.

Pristigla su ukupno četiri rada. Glavni su kriteriji četveročlanog žirija za ocjenjivanje bili: uključenost djece, edukativnost igre, zanimljivost i inovativnost projekta, povezanost s tematikom ove razine i održivost projekta.
Najviše bodova dobio je rad:

Ekonomska i upravna škola (učenici 1.c razreda pod vodstvom profesorica Ivane Matić i Anite Davorke Kružičević).

Pobjedničku edukacijsku igru možete pronaći -> OVDJE.

Osvojili su poklon-paket (ruksak, staklena boca, marama, kabanica, torbica za mobitel) te edukacijski izlet za djecu u okviru „FAIRSEA“ projekta Udruge Sunce.

Ostale radove pronađite ovdje -> Facebook Sunce.

Program obilježavanja Dana planeta Zemlje 2021. pod sponzorstvom je tvrtke Čistoća Split d.o.o.

Tagovi: