Koristi platnene vrećice

Jedna od bitnih navika „zelenog stila“ je korištenje platnenih vrećica. Plastične vrećice nam se nude na svakom koraku, uzimamo ih, koristimo i odbacimo zdravo za gotovo a da pri tome rijetki promisle kako ta njihova navika utječe na prirodu i okoliš.
Zapitate li se ako svakodnevno koristite plastične vrećice, koliko otpada nepotrebno stvorite?
I u ovom slučaju matematika je jednostavna. Neka dnevno kupite/uzmete samo jednu plastičnu vrećicu (prosjek prosječnog potrošača je sigurno veći) to je mjesečno 30 plastičnih vrećica koje završe u otpadu. Puta 12 mjeseci i dolazimo do brojke od 360 plastičnih vrećica godišnje! Puta 50 godina iznosi 18000 plastičnih vrećica! 18000 VREĆICA OTPADA STVORI 1 ČOVJEK U 50 GODINA! Procjene govore da se godišnje na Zemlji potroši više od 500 milijardi plastičnih vrećica. Velik dio toga nažalost završi u prirodi. Kada bi iste te vrećice i reciklirali, cijena recikliranja je višestruko skuplja nego proizvodnja novih. Sigurno ste puno puta primijetili na stotine vrećica koje su završili u moru, u prirodi, na ulici i svugdje gdje im nije mjesto. Zasigurno nije lijep prizor. Ne samo da nije lijep, već stotine tisuća životinja godišnje ugiba od istih vrećica. U moru i na kopnu životinje pomisle da se radi o nečem jestivom pa pojedu ili se zamrse u plastične vrećice, ali i ostali plastični otpad te se uguše i ugibaju. Uza sve spomenute negativnosti vezane za plastične vrećice treba spomenuti i onu najbitniju. Brojne studije ukazuju da plastika nije dobra za ljudsko zdravlje i da je direktno odgovorna za pojavu karcinoma i hormonalne poremećaje. Još uz sve to konstantno nepotrebno trošimo novac na nove vrećice. U svijetu (Kina, Izrael, Kanada, Južna Afrika, Irska te gradovi San Francisco i Los Angeles) je već započeo trend zabrane korištenja plastičnih vrećica ili uvođenja posebnog poreza na njih. Tom odlukom su spomenute države bitno smanjile stvaranje plastičnog otpada.
Moralno je i logično da plastične vrećice ne koristimo već da prilikom kupnje uvijek koristimo platnenu ili sintetičku višekratnu vrećicu. Ne tako davno naše bake i djedovi su svi koristili platnene vrećice. To nam pokazuje da je život bez plastičnih vrećica moguć, samo treba stvoriti naviku. Platnene vrećice ne samo da su ekološke i da ih ne bacamo poslije svake upotrebe već fora izgledaju. Ima ih na tisuće boja, različitih motiva, krojeva i veličina. Čak ih i sami možemo napraviti.
Pogledajte malo oko sebe i primijetite sa koliko ste plastike nepotrebno u svakodnevnom kontaktu. Nema veze što većina ljudi oko Vas ne mari za spomenute probleme. Krenite od sebe, promijenite svoje navike jer utjecati na druge možete i morate upravo Vi!