Ekopokloni za Valentinovo

eko-valentinovo-pokloni

Valentinovo je praznik koji slavi ljubav, romantiku i partnerstvo. Međutim, u doba masovne proizvodnje i konzumerizma, Dan zaljubljenih postao je komercijalna industrija štetna za okoliš, vrijedna milijarde i milijarde kuna. Istina, vaše voljene možete darivati bilo koji drugi dan u godini i slobodni ste to raditi svaki dan malim znacima pažnje. Isto tako, potpuno je uredu ako želite slaviti svoju ljubav na Valentinovo i darovati svoju drugu polovicu (ili sebe), ali to bi trebalo biti više od puke kupnje nečega.

Osim što milijuni ruža, balona, medvjedića, čestitki i kutija s čokoladom stvaraju velike količine otpada od papira i plastike, ništa ne ubija romantiku kao ponavljanje istih poklona.

Zato vam donosimo listu ekološki prihvatljivih i originalnih poklona s kojima u raznim prilikama možete izraziti ljubav i prema partneru i prema okolišu.

1. Biljka lončanica

Umjesto cvijeća kratkog vijeka možete pokloniti nešto dugotrajnije i zdravije. Dokazano je da žive biljke pročišćavaju i detoksiciraju zrak u prostorijama. Osim toga, biljke vam mogu popraviti raspoloženje, poboljšati koncentraciju i pamćenje te smanjiti stres. Za amatere, kod odabira prve biljke istražite koje su najlakše za održavanje (npr. Drvo života ili Svekrvin jezik). I ne zaboravite biljci treba korijenje da bi živjela, kao i vašoj ljubavi.

2. Prirodni sapun

U šamponima, losionima i parfemima na policama drogerija nalaze se mnogi proizvodi koji sadrže umjetne mirise, ulja, konzervanse te različite naftne derivate štetne za kožu i okoliš. Prirodni sapuni ne bi trebali biti alternativa, već vaša svakodnevnica.

Našu preporuku ima Silvan prirodni sapun čiji su sastojci, dizajn i sam sastav pakiranja usmjereni na promociju održivosti i života bez otpada. Pakiranje Silvan sapuna načinjeno je od biorazgradivog papira koje čak možete u cijelosti zasaditi.


*Silvan proizvodi odnedavno su dostupni u svim Dm prodavaonicama diljem Hrvatske.

3. Prirodni čajevi

Vaša voljena osoba je čajoljubac? Onda je Valentinovo idealna prilika da odaberete jednu vrstu čaja od tisuće različitih. Najskuplji čaj na svijetu potječe iz Kine i njegova šalica košta oko 1400 kuna. Međutim, ne morate bacati novce na skupocjene čajeve, već možete sami ubrati biljke dostupne u prirodi i osušiti ih za poklon.

4. Ekološke višekratne boce

Svake minute kupi se milijun plastičnih bočica vode, a u moru će ih uskoro biti više nego riba.
Stoga su boce za višekratnu upotrebu ekološka i zdrava alternativa te, osim što su prihvatljivije za okoliš i vaš novčanik, pomažu da budete hidratizirani tijekom cijelog dana.

Našu preporuku imaju Bioroot proizvodi koji čuvaju zdravlje, štite okoliš i odličan su izbor za sve koji žele održivo živjeti.

5. Odjeća od održivog materijala

Neke tkanine koje nosimo čine ozbiljnu štetu životinjama i našem planetu. Nedavna istraživanja pokazuju kako poliester pri pranju ispušta tisuće sitnih plastičnih mikrovlakana koja završavaju u moru gdje ih životinje mogu progutati. To znači da, ako jedete morske životinje, konzumirate sićušne komadiće plastike koji su došli iz naše odjeće.
Kako biste postigli „održiviji ormar“ kupujte ekološki prihvatljivije tkanine poput organskog pamuka, lana ili konoplje.

6. Britvica od nehrđajućeg čelika

Jeste li znali da nas jednokratne plastične britvice zbog svoje jednokratnosti zapravo jako puno koštaju? Dobra financijska investicija britvica je od nehrđajućeg čelika koja će trajati doslovno zauvijek, a osim toga, dobro izgleda u vašoj kupaoni.

I za kraj, odbacite papir za  zamatanje poklona. Većina ih se zapravo ne može reciklirati i na sebi ima štetne slojeve plastike. Pokušajte s nekom od alternativa: vrećice od tkanina, staklenke, košare ili ponovno upotrijebite papir za pakiranje i vrećice u kojima ste vi primili poklone.

Bude li za vikend lijepo vrijeme, možete sa svojim voljenim osobama otići na piknik u prirodu, potpuno besplatno. Ne zaboravite ponijeti nešto za pojesti i nazdraviti, dekicu i pobrinite se da ne proizvodite i ne ostavljate za sobom otpad. I najvažnije, puno se, puno, volite!

Tagovi: