Eco-friendly uređenje interijera

Gosti traže odmjereno uređen prostor u kojem će se osjećati ugodno, možda čak i ugodnije nego u vlastitom domu. Iz demografske perspektive; Generacija x koja je najveći generator masovnog turizma, apartmanizacije i betonizacije postaje sve starija. Njima je glavni motiv dolaska bilo sunce i more. Danas na snagu stiže generacija Milenijci. Imaju vremena, imaju novac za putovanja, a na turističko tržište donose velike promjene. Njima su klasični hotelski kompleksi i betonizirana apartmanska naselja neinteresantni. Oni žele doživljaj! Na putovanju traže autentičnost, lokalno iskustvo i harmoniju s prirodom.

Tržište se polako počelo prilagođavati tom trendu pa stoga možemo vidjeti sve više inovativnih smještajnih kapaciteta poput glampinga, kućica na stablu, eko-etno sela, itd. koja uspješno spajaju poštivanje okoliša i lokalni identitet. Činjenica jest da smo na prijelazu iz perioda masovne apartmanizacije u period zaštite okoliša. Očuvana priroda postaje luksuz i svi koji su toga svjesni zarađuju više. Ekologija nije više socijala nego postaje brend. Svi stručnjaci u turizmu u zadnje vrijeme naglašavaju jednu te istu stvar – trebamo biti autentični! A autentičnost se treba graditi na našom lokalnom identitetu, na lokalnim pričama. Što to znači u praksi?

Ulaskom svjetskih marki namještaja i opreme za kućanstva i na naše tržište, poznatih po pristupačnosti svojih proizvoda širokim masama, došlo je do mora jedno te istih ”apartmančina”. Dobar dizajn danas više nije stvar luksuza nego vaše kreativnosti.

Dizajn je važan i kod brendiranja smještajne ponude – ovdje je važan svaki detalj jer detalji čine stil, stil koji prodaje vaš smještaj i kojim se možete istaknuti iz gomile sličnih apartmana. Kada se priča o eco-friendly apartmanu, stavlja se velik naglasak na to da treba interijer ”disati lokalni identitet”. Namještaj može biti autentično restauriran i temeljiti se na filozofiji smanji- recikliraj-ponovno upotrebi. Plastike nema. Materijali i proizvodi su prirodni i autohtoni. Stilovi s kojima možete opremiti ili ”podignuti” vaš ambijent su retro, etno, vintage, rustic, industrial i shabbychic. Povežite se horizontalno – potražite ponudu domaćih proizvođača, dekorirajte stan s unikatnim slikama od lokalnih umjetnika, stavite ručno rađene eko sapune od lokalnog proizvođača, poklonite gostima domaći džem od lokalnog OPG-ja i ostavite vizitke te platnenu eko vrećicu za kupnju. Ako IKEA uspješno funkcionira po sistemu ”sve što vidite u našom dućanu možete i kupiti”, zašto ne bi i vi promovirali lokalnu zajednicu na takav način? Obratite pažnju na sitnice. Neka gost osjeti autentičnost identiteta neke lokacije već na početku u vašem apartmanu. Budite totalno drukčiji od drugih!

S Dalmatia Green programom za eco-friendly smještaj povezujemo i promoviramo iznajmljivače koji su kreativno implementirali lokalni identitet u njihov dizajn te postali ambasadori lokalne zajednice. Primjeri uspjeha koji zaista dišu održivost i od kojih možete učiti su: Varosh Apartments, Salvezani Apartments, Olive Garden Paljka, Tvrdić Honey Apartmens.

U sklopu Dalmatia Green programa u partnerstvu s eko dizajneri interijera iz tvrtke Održivo d.o.o. iznajmljivače educiramo kako autentično dizajnirati interijer ili restaurirati postojećeg da opet ”dobije dušu”.