25 savjeta za održiviju 2014.

zaštita-okoliša-prirode
Kroz siječanj i veljaču na Facebook stranici Udruge objavljivali smo dnevno po jedan savjet za održiviju 2014. godinu. Ukoliko želite pogledati i/ili preuzeti prezentaciju to možete učiniti -> ovdje.
1. KUPUJ MANJE
Većina stvari koje svakodnevno kupujemo dolazi u ambalaži koja se na kraju baca, a često se sastoji od teško razgradivog materijala. Mnogi uporabni predmeti i uređaji također završe na smeću pred kraj uporabnog ciklusa. Štoviše, svaki put kad uđemo u supermarket ili trgovački centar gledamo gomilu stvari koja će prije ili kasnije završiti na otpadu. Trebamo se zapitati trebaju li nam te stvari zaista. Kao potrošači snosimo dio odgovornosti za nastali otpad. Što manje kupujemo, stvaramo manje smeća.
2. PONOVNO UPOTRIJEBI
Ponovno upotrijebi stvari koje bi inače bacio, kao npr. Staklenke, plastične spremnike za hranu, limenke, drvene kašete. Staru odjeću možeš prekrojiti, a dotrajalom namještaju podariti novi sjaj. Internet je prepun ideja i savjeta. Budi kreativan!
3. RECIKLIRAJ
Informiraj se o mogućnostima recikliranja i razvrstavanja otpada u svom mjestu! Odvajaj staklo, plastiku i papir te ih baci u odgovarajući spremnik. Staru odjeću možeš predati u zamjenu za popust u mnogobrojnim trgovačkim lancima kao npr. H&M koji će je reciklirati. Lijekove kojima je istekao rok trajanja predaj u obližnju ljekarnu, a baterije akumulatore kod mehaničara. Odvoz elektronskog otpada je besplatan, a možeš na naručiti pozivom na broj ili uskoro preko mobilne aplikacije Recikliraj! Vrijedi pokušati zar ne?
4. PRILIKOM PAKIRANJA OBROKA BIRAJ ECO FRIENDLY AMBALAŽU
Umjesto aluminijske folije za omatanje hrane te plastičnih posuda i pribora za jelo za jednokratnu uporabu biraj one od tzv. zdrave plastike ili nehrđajućeg čelika koje možeš upotrebljavati svaki dan.
5. KORISTI PAMUČNE PELENE
Proizvodnja i transport pelena za jednokratnu upotrebu prouzrokuje veliko industrijsko onečišćenje, pelene na smetlištima predstavljaju 10% nerazgradivog otpada. Nasuprot tome, upotreba pamučnih pelena predstavlja zdravstvene prednosti za dijete, ali i velik doprinos očuvanju okoliša, koji može dati svaka obitelj koja se odluči na ekološki prihvatljivo prematanje. Ako se dijete premata u prirodne materijale, stolica se odstranjuje u kanalizaciju, a svako dijete u usporedbi s 5.000-6.000 pelena za jednokratnu upotrebu, treba samo 20-25 pamučnih pelena koje može koristiti i više djece, a nakon toga se pelene mogu kompostirati. Uz to, odluka za previjanje prirodnim materijalima za svaku obitelj predstavlja uštedu od otprilike 1000 eura po djetetu.
6. KORISTI PLATNENE VREĆICE
Manje od 1% plastičnih vrećica se reciklira zbog visokih troškova – jednu je vrećicu skuplje reciklirati nego napraviti novu. Sigurno misliš da najlon dobro dođe za bacanje smeća no zapamti da na taj način godišnje bacaš u smeće nekoliko stotina kuna. Također, papirnate vrećice nisu bolja alternativa stoga uvijek imaj sa sobom pokoju platnenu vrećicu u slučaju iznenadne kupovine. Danas ih je moguće naći na svakom uglu, u raznim bojama, uzorcima i veličinama. Nošenje takve vrećice odraz je ekološkog stava.
7. KORISTI ŠTEDNE ŽARULJE 
Iako su u startu skuplje od običnih žarulja, štedne žarulje uslijed manje potrošnje energije zapravo štede novac. Naime, štedne žarulje troše 5x manje energije nego slične obične žarulje. Po isteku upotrebe pobrini se da ih pravilno zbrineš – na obližnje reciklažno dvorište ili kod ovlaštenog sakupljača EE otpada. Također isključi rasvjeta kada ti nije potrebna. Kako bi se spriječilo nepotrebno ostavljanje uključene rasvjete npr. u podrumima i garažama, najefikasnije je postaviti automatski prekid koji će žarulju nakon nekog vremena sam isključiti.
8. KORISTI EKOLOŠKA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE 
Uobičajena kemijska sredstva za čišćenje osim što su skupa, vrlo su šetna za zdravlje i okoliš. Vrlo jednostavno možeš proizvesti svoje vlastito, ekološki i zdravstveno prihvatljivo sredstvo pomoću nekoliko jeftinih sastojaka: limuna, octa, sode bikarbone, soli i eteričnih ulja.
Više saznaj u knjizi Organski dom autorice Rosamund Richardson, na web stranici Alternativa-za-Vas.com ili pitajte svoju baku kako se čistilo u „njeno doba“ 
9. KORISTI EKOLOŠKA SREDSTVA ZA PRANJE I NJEGU TIJELA
Zamijeni uobičajene proizvode za pranje i njegu kao npr. šampone, gelove za tuširanje, losione, kreme, šminku, dezodoranse za one certificiranog organskog podrijetla koji ne sadrže štetne konzervanse, sintetička ulja (emolijense) te umjetna bojila i mirise. Učinit ćeš svojoj koži veliku uslugu, a rezultat će se vidjeti iz aviona.
10. KORISTI MANJE PLASTIKE
Većina komercijalne plastike sadrži veoma štetni sastojak BPA (Bisphenol-A) koji jij daje svojstvo čvrstoće i prozirnosti, a po svom sastavu je hormon koji u ljudskom tijelu oponaša estrogen te izaziva različita oboljenja (rak dojke, problemi s jetrom, pretilost, srčana oboljenja, preuranjeni pubertet i dr.). Pomisli samo na količine plastike koja te svakodnevno okružuje te je pokušaj zamijeniti zdravom alternativom: staklom, keramikom i tzv. bioplastikom. Pobrini se da dotrajalu plastiku baciš u odgovarajući spremnik. U svakom slučaju manje plastike bolje je i za tebe i za okoliš.
11. MUDRO DARUJ SVOJE BLIŽNJE 
Svojim članovima obitelji i prijateljima poklanjaj uspomene kojih će se rado sjećati, za razliku od stvari koje im najvjerojatnije ne trebaju i koje će brzo pasti u zaborav. Takvim vrijednostima pouči najmlađe. Također, iskušaj se u izradi darova iz kućne radinosti koja se može pretvoriti u pravu zabavu za cijelu obitelj!
12. JEDI MANJE MESA
Konvencionalni uzgoj stoke spada u jedan od najvećih uzroka onečišćenja. Za uzgoj stočne hrane koriste se enormne količine pesticida i kemijskih gnojiva. Dušik iz gnojiva uskladištio se u podzemne vode u tolikoj mjeri da neke mineralne vode više ne zadovoljavaju kriterije pitke vode. Sve otpadne tvari i izlučevine prilikom uzgoja i prerade završe u vodi. Masovan uzgoj stoke uzrokovao je oko 50% zagađenja u europi. osim što zagađuje, takav uzgoj troši dragocjenu pitku vod: za dobivanje 1 kg mesa potrebno je 15 000 litara vode.
životinjski izmet zagađuje zrak i tlo – za proizvodnju 1 kg svinjetine nastaje 13 kg izmeta. također, životinjama se prilikom uzgoja daju hormoni i aditivi koji naposljetku dospijevaju i u naše tijelo. O etičkim razlozima prosudi sam.
13. ŠTEDI VODU
Zatvori slavinu dok pereš ruke ili zube. Zamijeni kupanje tuširanjem. Peri velike količine rublja odjednom, Kupuj hladnjak koji ima sustav hlađenja na zrak, a ne na vodu. Sakupljaj kišnicu za polijevanje vrta. Isperi namirnice u zdjeli vode umjesto pod mlazom. Vodu od ispiranja namirnica ili tanjura također možeš iskoristiti za zalijevanje bilja. Postoji mnogo načina da se očuva voda. Kap po kap!
14. KOMPOSTIRAJ
Kompostiranje je najstariji i najprirodniji način recikliranja otpada, a svoj kompost radimo koristeći organske otpatke iz kuhinje i vrta (npr. ljuske jajeta, kora voće i povrća, stari kruh itd.). Kompost je uredno složena hrpa organskog materijala koja prolazi kroz proces razgradnje na jednostavne spojeve pod znatnim nadzorom čovjeka. Ti se spojevi kasnije, složenim procesima pretvaraju u humus. Umjesto da organske otpatke bacaš u smeće možeš ga pretvoriti u prirodno gnojivo obilno mineralima za rahljenje i obogaćivanje tla u svom vrtu ili balkonu. Uzgajanje vlastite hrane ili makar začina više nije bauk, a kompostiranjem hraniš svoju hranu!
15. UZGAJAJ VLASTITU HRANU
Ukoliko imaš vrt i mjesta, iduće proljeće zasadi vlastito povrće. Rad u vrtu pozitivno utječe na zdravlje i umanjuje stres, a da ne govorimo o prednostima konzumacije domaće uzgojene hrane. Hrana koju nabavljamo u trgovačkim centrima često putuje stotine, čak i tisuće kilometara do nas prilikom čega se troši mnogo resursa te joj se uskraćuje prirodno dozrijevanje na stabljici. Hraneći se lokalno štedimo resurse i jedemo kvalitetnije. Vrtlarenje može biti zabavno i poučno za djecu. Ukoliko nemaš vrt, iskoristi balkon ili terasu. Unutar malih gradskih stanova moguće je instalirati tzv. vertikalni vrt na zid do kojeg dopire sunce. Bilje pronalazi način da izraste, pronađi ga i ti!
16.  POMOZI NAJMLAĐIMA DA USVOJE ZELENE NAVIKE
Na djeci svijet ostaje. Tu smo da ih poučimo o brizi za okoliš. Djeca uče s lakoćom te ih je kroz igru i interaktivne radionice  moguće naučiti sve o zelenim navikama i održivom življenju.
17. KORISTI E-RAČUNE I NET-BANKING
Otkaži primanje papirnate verzije računa te se prijavi na digitalnu. Na taj se način štede velike količine papira, a mnogi operateri nude popust na mjesečnom iznosu računa u e-verziji, Račune plaćaj putem net banking-a u udobnosti svog doma.
18. KUPUJ LOKALNO
Podrži lokalne proizvođače hrane i lokalnu ekonomiju. Prirodno i organski uzgojene namirnice često su vrlo skupe ako ih kupuješ u trgovini. No ako ih nabaviš direktno od proizvođača na tržnici, to podrazumijeva izostanak posrednika i troškova prijevoza, hladnjača  i slično pa su tako nabavljene namirnice povoljnije, ali i kvalitetnije. Namirnica je prirodnim putem dozrjela u podneblju u kojemu prirodno može uspjeti i u sezoni koja je za nju prikladna.
19. KORISTI VIŠESTRUKO UPOTREBLJIVE BOCE
Izbaci štetne plastične boce iz upotrebe jednom zauvijek. Nabavi kvalitetnu bocu nehrđajućeg čelika ili stakla. Na tržištu postoje prekrasno dizajnirane boce kojima ćeš sigurno plijeniti pažnju . Nova je boca za tebe investicija jer više ne kupuješ bocu vode u trgovini svaki put kad ožedniš i ne gomilaš otpad. Eto ideje za pametan poklon!
20. KUĆANSKE APARATE DRŽI ISKLJUČENE IZ UTIČNICE
Jesi li znao da kućanski aparati i elektronske naprave troše male količine struje i kad ne rade? Kako bi spriječio curenje energije isključi ih iz utičnice kada ti nisu potrebni.
21. PLANIRAJ OBROKE I BACAJ MANJE HRANE
Planiranjem obroka na tjednoj bazi štediš vrijeme i novac. Osiguravaš svom tijelu dovoljno nutrijenata preko tjedna i izbjegavaš mogućnost „izleta“ u restoran brze hrane. Kažu da u kupnju ne smiješ gladan. Na taj način stječeš naviku kupovanja one količine koja ti je zaista potrebna.
22. PRAVILNO ZBRINJAVAJ EE OTPAD
Naša su domaćinstva prepuna elektroničkih naprava i tzv. pametnih uređaja. Svakih nekoliko godina kupuju se bolju i brži modeli a da pritom ne razmišljamo gdje će svi oni završiti. Vodit brigu o tome da ih pravilno zbrineš, a to možeš narudžbom besplatnog odvoza koje je ovlašteni sakupljač po zakonu dužan izvršiti te na obližnjem reciklažnom dvorištu.
23. NEWSLETTER UMJESTO LETKA
Na svom poštanskom sandučiću naznači kako ne želiš primati promotivne letke i biltene. Većina njih te ionako ne zanima. O akcijama i popustima koje te zaista zanimaju možeš se informirati pretplatom na newsletter.
24. PODIJELI VOŽNJU
Osim gradskog i međugradskog prijevoza možeš podijeliti vožnju sa jednom ili više osoba koje putuju na istu destinaciju. Također, osobe zajedno snose troškove puta te na taj način štede novac i gorivo. Svoj prijevoz možeš ponuditi ili zatražiti na mnogobrojnim forumima i grupama na Facebook-u.
25. PODRŽI LOKALNE EKO INICIJATIVE
U svakom mjestu postoje skupine ljudi koji mare za okoliš te često te često organiziraju promotivno-edukativne akcije vezane za ekologiju, održivi razvoj, organski uzgoj hrane, urbano vrtlarstvo i sl. Podrži ih svojim dolaskom i donacijom te im se pridruži stvaranjem boljeg, održivog okruženja za život. Budi promjena koju želiš vidjeti!
Sastavila Nina Jurčić (www.recikliraj.net)