Zeleno ugostiteljstvo: učenici Turističke i ugostiteljske škole u Dubrovniku naučili o kompostiranju i smanjenju jednokratne plastike

zeleno-ugostitaljestvo-psc-dubrovnik-udruga-sunce

Danas sve više ljudi shvaća važnost očuvanja okoliša i želi smanjiti negativni utjecaj svakodnevnih aktivnosti na prirodu. Međutim, praksa često zaostaje za teorijom, a to je vidljivo i u ugostiteljskom sektoru. Zbog toga je prošli tjedan Sunce organiziralo radionicu Zeleno ugostiteljstvo za učenike prvog razreda Turističke i ugostiteljske škole u Dubrovniku u prostorima Dubrovačke razvojne agencije.

Zeleno-ugostiteljstvo-dubrovnik-psc-udruga-sunce
Slika 1 Dubrovačka razvojna agencija

RADIONICA ZELENO UGOSTITELJSTVO

Radionica Zeleno ugostiteljstvo bila je usmjerena na načine okolišno-odgovornog djelovanja u ugostiteljskom sektoru, s naglaskom na kompostiranje i smanjenje jednokratne plastike. Cilj edukacije bio je podizanje svijest o važnosti očuvanja prirode i okoliša među budućim ugostiteljima i potaknuti ih na razmišljanje o načinima na koje mogu smanjiti negativan utjecaj svojih aktivnosti na okoliš.

SMANJENJE JEDNOKRATNE PLASTIKE – NEIZBJEŽNA TEMA

U ugostiteljskom sektoru, jedna od najvažnijih praksi je smanjenje uporabe jednokratne plastike. Na radionici su se učenici upoznali s načinima na koje plastika negativno utječe na okoliš, naučili o različitim načinima kako smanjiti uporabu jednokratne plastike u ugostiteljskom sektoru te o alternativnim rješenjima koja se mogu koristiti umjesto jednokratne plastike.

Neke alternative za jednokratnu plastiku možete pronaći ovdje: LINK

Zeleno-ugostiteljstvo-dubrovnik-psc-udruga-sunce
Naša edukatorica o tome što se sve može kompostirati

OD KUHINJE DO VRTA – KOMPOSTIRANJE

Druga važna tema na radionici Zeleno ugostiteljstvo bilo je kompostiranje. Kao što su učenici naučili, kompostiranje je proces razgradnje organskog otpada u korisnu organsku materiju koja se može koristiti za uzgoj biljaka. To je vrlo važan proces za očuvanje okoliša jer smanjuje količinu otpada koji završava na odlagalištima. Sudionici su imali priliku razgovarati o tome kako integrirati kompostiranje u svoje buduće ugostiteljske prakse.

Zeleno-ugostiteljstvo-dubrovnik-psc-udruga-sunce
Učenici prezentiraju plan primjene novih saznanja

Ova radionica bila je izuzetno korisna za učenike koji planiraju raditi u ugostiteljskom sektoru. Kao budući ugostitelji, oni će imati veliku ulogu u održivom razvoju i očuvanju okoliša. Kroz praktične primjere, učenici su stekli znanja i vještine potrebne za odgovorno i održivo poslovanje.

Sunce je još jednom pokazalo kako edukacija može biti zanimljiva i interaktivna.

– Bilo mi je baš dobro, bilo je jako zanimljivo i poučno i svidio mi se način interpretacije teme. Najviše će mi koristiti nove informacije o jednokratnoj plastici i zakonskoj regulativi. Manje ću koristit jednokratne plastike u svakodnevnom životu – učenik 1. f razreda Turističke i ugostiteljske škole u Dubrovniku.

Radionica je održana u sklopu projekta Plastic Smart City Dubrovnik. Ovaj projekt odobren je i sufinanciran u okviru javnog poziva za sufinanciranje projekata udruga u području zaštite okoliša i prirode od interesa za Grad Dubrovnik za 2022.

Tagovi: