Učenici su se izjasnili: “Zabrinuti smo za Jadransko more!”

boca-more-oneciscenje-plastika

Snažan alat u borbi za rješavanje problema otpada iz mora u Jadranskom moru predstavlja projekt ML-FREE, koji sufinancira Europska unija. Sunce je projektnim anketnim upitnikom provelo opsežnu analizu među učenicima dviju srednjih škola: Liceo Artistico, Classico Marco Polo e Musicale di Venezia i Ekonomske i upravne škole Split. U provedenoj anketi sudjelovalo je 40 talijanskih učenika te 41 hrvatski učenik. Ove ankete predstavljaju dragocjen izvor spoznaja o percepciji i angažmanu mladih u suočavanju s izazovima otpada iz mora.

Jesu li učenici zainteresirani za zaštitu prirode i okoliša?

Zainteresiran sam za zaštitu prirode i okoliša, kaže 99 % talijanskih te 90 % hrvatskih učenika. Osim toga, učenici su iskazali i svoju okolišnu zabrinutost – 84 % talijanskih te 68 % hrvatskih učenika jako je zabrinuto za trenutno i buduće stanje okoliša. U školi Liceo Artistico, Classico Marco Polo e Musicale di Venezia, 72 % učenika je osviješteno o zaštiti prirode i okoliša pri čemu smatraju da je samo 38 % njihovih vršnjaka u srodnoj perspektivi.

Unatoč relativno značajnoj zabrinutosti za stanje okoliša u Ekonomskoj i upravnoj školi Split, tek 7 % učenika smatra da su njihovi vršnjaci osviješteni. Općenito, prikupljeni su podaci talijanske učenike okarakterizirali kao više zabrinute za okoliš kao i one koji imaju više osobne, ali i vršnjačke svijesti u kontekstu zaštite prirode i okoliša.

Iz perspektive učenika: odvajanje otpada kao ključna strategija za održivost?

U školi Liceo Artistico, Classico Marco Polo e Musicale di Venezia, 53 % učenika vjeruje da mogu učiniti dovoljno za zaštitu prirode unatoč činjenici da je prilično teško procijeniti koliko osobne dnevne aktivnosti utječu na okoliš. Istovremeno, čak 80 % učenika u Ekonomskoj i upravnoj školi Split smatra da netko poput njih ne može dovoljno učiniti za zaštitu prirode.

U kontekstu osobnog uključivanja u aktivnosti, pokazalo se da je odvajanje otpada aktivnost koja ih najviše zanima. Osim toga, učenici su zainteresirani za sudjelovanje u akcijama čišćenja, educiranje drugih o zaštiti okoliša i istraživanje problema zaštite okoliša.

Škola VS. mediji

Učenici su medije izdvojili kao primarni izvor informacija. Naglasak je na upotrebi društvenih mreža, dok je televizija nešto manje zastupljena. Unatoč sveprisutnoj multimediji, škola je zadržala svoju važnost u životu prosječnog učenika. To potvrđuje veliki broj učenika koji je svoju školu odabrao kao jedan od glavnih način informiranja.

tuš-dalmatia-green-edukacija

Škola, kao institucija obrazovanja, pruža strukturiran pristup informacijama, pravilnu interpretaciju i razvoj kritičkog razmišljanja. Ova kombinacija elemenata čini je neprocjenjivim izvorom znanja koji nadmašuje trenutne trendove medija. Učitelji igraju ključnu ulogu u usmjeravanju učenika prema pouzdanim izvorima informacija, čime se potiče razumijevanje važnosti provjere informacija i razvijanje medijske pismenosti.

Niz problema na Jadranu

Općenito, učenici su najviše zabrinuti zbog klimatske krize, nakupljanja opasnog otpada, onečišćenja slatke vode te ugrožavanja prirodnih staništa. Ova zabrinutost jasno pokazuje kako ekološki izazovi ne poznaju granice i zahtijevaju zajednički napor svih društava. Unatoč različitim geografskim i kulturnim kontekstima, učenici dijele neke zajedničke brige, dok se istovremeno razlikuju u percepciji određenih problema.

Ono što učenike u Italiji najmanje zabrinjava jest utjecaj turizma na more i obalu, a su hrvatski učenici prekomjerno izlovljavanje i uzgajališta smjestili na posljednje mjesto.

Otpad iz mora i neadekvatno gospodarenje otpadom kao problem vidi tek 67 % talijanskih učenika, dok 80 % učenika u Hrvatskoj otpad iz mora smatra jednim od najvećih problema u Jadranu. Ove razlike u perspektivama pružaju dragocjen uvid u raznolikost izazova s kojim se zajednice na Jadranu suočavaju.

m-lfree-eu-rh-interreg

Nadamo se da će ML-FREE projekt ostvariti svoj cilj jačanja kapaciteta i povezivanja obrazovnih institucija te organizacija u obalnom području Jadranskog mora s fokusom na provođenju edukacije o onečišćenju otpadom iz mora i prevenciji otpada. Vjerujemo da će ML-FREE projekt pridonijeti stvaranju održivih praksi te potaknuti dugoročne promjene u odnosu učenika prema morskom okolišu na Jadranu.

Tagovi: