Radionice na terenu – školske akcije čišćenja plaža u Splitu i Veneciji

venecija-mladi-akcija-cisenja-plaza-otpad-iz-mora-monitoring

Problem zagađenja okoliša postaje sve veći izazov za društvo, a edukacija mladih o važnosti očuvanja prirode ključna je za budućnost našeg planeta. Škole diljem svijeta sve više prepoznaju potrebu uključivanja ekoloških tema u obrazovni program te aktivno sudjeluju u raznim ekološkim inicijativama.

Zato Ekonomsko-administrativna škola u Splitu i Liceo Artistico Marco Polo iz Venecije, sa Suncem, sudjeluju u projektu ML-FREE. U sklopu projekta škole u Splitu i Veneciji sudjelovale su u akcijama čišćenja plaža.

Venecija: iskustvo iz prve ruke

Dana 23. ožujka 2024. godine, učenici iz Liceo Artistico Marco Polo iz Venecije aktivno su sudjelovali u radionici čišćenja plaže. Prateći Protokol za praćenje morskog otpada s plaža, marljivo su čistili plažu i na kraju uklonili 4 kg plastike, metala i stakla, 0,24 kg papira te 13,8 kg raznog otpada (uključujući medicinski otpad, obrađeno drvo, japanke i gumu).

Nakon što su uvidjeli koje su sve vrste i količine prikupljenog otpada prisutne, učenici su stekli znanje koje im je omogućilo svjesnije razmišljanje i primjenu preventivnih mjera. Time su aktivno doprinijeli smanjenju zagađenja morskog okoliša otpadom.

Aktivnim sudjelovanjem u akcijama čišćenja plaža, učenici su iz prve ruke vidjeli utjecaj zagađenja mora otpadom. Praktičnim sudjelovanjem, ne samo da su mnogo naučili o tom problemu, već su razvili dublju svijest o posljedicama neodgovornog odlaganja otpada.

Split: hvalevrijedna školska inicijativa

Slično tome, 25. ožujka 2024. godine, učenici iz Ekonomsko-administrativne škole u Splitu sudjelovali su u radionici čišćenja plaže. Slijedeći utvrđeni Protokol za praćenje otpada iz mora, temeljito su analizirali sastav i količinu prikupljenog otpada te sustavno unijeli podatke o prikupljenom otpadu u bazu podataka na https://vrtlac.izor.hr/ords/apopub/.

Nastavnici uključeni u organizaciju i nadzor radionica na terenu imali su priliku razmijeniti iskustva i najbolje prakse. Ova suradnja potaknula je njihov profesionalni rast i obogatila njihovu bazu znanja, omogućujući im da u budućnosti na još bolji način uvrste teme zaštite okoliša u nastavni kurikulum.

Također, 12. travnja 2024. godine, tijekom Dana otvorenih vrata, Ekonomsko-administrativna škola je, predstavljajući projekt ML-FREE u školskoj knjižnici, obznanila i vlastitu inicijativu Eko-škola. Ovaj pothvat ističe njihovu predanost očuvanju okoliša i proaktivno uključivanje učenika u promicanje održivosti unutar zajednice.

m-lfree-eu-rh-interreg

Tagovi: